BoE vyzvala komerčné banky, aby sa pripravili aj na zlyhanie rokovaní s EÚ

Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) vyzvala komerčné banky v krajine, aby sa pripravili aj na možné zlyhanie rokovaní medzi Európskou úniou (EÚ) a Spojeným kráľovstvom o obchodnej dohode po skončení prechodného obdobia v závere tohto roka.
„Možnosť, že rokovania medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ o budúcom obchodnom vzťahu sa nemusia uzavrieť dohodou, je jedným z mnohých výsledkov, na ktoré sa musia britské banky pripraviť v nasledujúcich mesiacoch,“ uviedla vo vyhlásení BoE.
Guvernér BoE Andrew Bailey v utorok (2. 6.) usporiadal konferenčný hovor s najväčšími poskytovateľmi pôžičiek v Británii, v ktorom zdôraznil, že je potrebné, aby zintenzívnili svoje plány na brexit bez dohody, uviedla televízia Sky New.
Británia vystúpila z EÚ 31. januára a prechodné obdobie sa skončí 31. decembra 2020. Ak sa obom stranám nepodarí dosiahnuť dohodu o obchode, budú mať potom britské banky, poisťovatelia a správcovia aktív rovnaký prístup na európsky trh ako firmy zo Spojených štátov, Japonska a Singapuru.
Britský minister pre finančné služby John Glen v stredu uviedol, že britské odvetvie finančných služieb patrí medzi „svetovú špičku“ a je pripravené na akýkoľvek brexit.
„Naďalej verím, že máme stále dobrú pozíciu ako sektor, bez ohľadu na to, aké budú výsledky rokovaní, ktoré sú pred nami, v druhej polovici tohto roka,“ uviedol na webinári.
Vedúci predstaviteľ EÚ minulý týždeň upozornil, že britský sektor finančných služieb by mal byť pripravený aj na brexit bez dohody.

Súvisiace články

Aktuálne správy