Zamestnávatelia musia odovzdávať výkazy za zamestnancov aj počas koronakrízy

Sociálna poisťovňa (SP) v máji tohto roka odoslala 9349 SMS správ a e-mailov, v ktorých upozornila 5687 zamestnávateľov na neodovzdané povinné mesačné výkazy za zamestnancov. Išlo o výkazy za marec 2019. Na základe upozornenia 1030 zamestnávateľov zaslalo do poisťovni mesačný výkaz poistného, čo je viac ako 18 %.
„SP upozorňuje zamestnávateľov, že sú povinní pravidelne zasielať mesačné výkazy. Vykázať poistné a predložiť mesačný výkaz poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie sú povinní aj v prípade, že v čase pandémie si úhradu poistného odložili alebo ho majú odpustené,“ uviedol hovorca SP Peter Višváder.
V prípade tejto povinnosti sa nič nezmenilo, poistné treba vykazovať v zákonom stanovených termínoch, v rovnakej štruktúre a forme. „Zachovaný zostáva aj spôsob vykazovania, čiže zamestnávateľ vykazuje poistné za zamestnávateľa aj za zamestnanca. Napriek tomu, že má odložené alebo odpustené odvody za časť zamestnávateľa, nevykazuje z tohto dôvodu nulové poistné, keďže za zamestnanca poistné naďalej uhrádzal a uhrádza,“ dodal Višváder.

Súvisiace články

Aktuálne správy