Pokles cien výrobcov v eurozóne sa v apríli zrýchlil výraznejšie, než sa čakalo

Ceny výrobcov v eurozóne klesli v apríli viac, než sa čakalo. Vývoj ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, ktorá viedla takmer k úplnému zastaveniu ekonomickej aktivity. Poukázali na to údaje, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Podľa Eurostatu ceny priemyselných producentov v eurozóne klesli v apríli medzimesačne o 2 % a v celej Európskej únii pokles dosiahol 1,9 %. Tempo poklesu sa tak zrýchlilo, keď v marci dosiahol pokles cien producentov v eurozóne 1,5 % a v širšej EÚ 1,4 %.
Navyše, aprílové údaje boli horšie aj v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorých oslovila agentúra Reuters. Tí očakávali, že pokles cien výrobcov v eurozóne sa zrýchli iba na 1,8 %.
V medziročnom porovnaní klesli ceny priemyselných producentov v eurozóne o 4,5 %. V Európskej únii pokles dosiahol 4,3 %. Aj v tomto prípade bol pokles cien výraznejší, než čakali analytici. Tí predpokladali, že ceny výrobcov v menovom bloku klesnú o 4 %.
Najväčšou mierou sa pod výraznejší než očakávaný pokles cien producentov v eurozóne podpísali ceny energií. Tie sa v medzimesačnom porovnaní znížili o 7,5 % a medziročne o 16,5 %. Bez započítania tohto nestabilného komponentu klesli ceny priemyselných výrobcov v eurozóne medzimesačne aj medziročne iba o 0,3 %.
Najväčší medzimesačný pokles zaznamenali ceny výrobcov v apríli v rámci EÚ v Litve, Taliansku a Španielsku. V Litve klesli o 3,6 %, v Taliansku o 3,4 % a v Španielsku o 3 %. Rast evidovali iba Malta (0,5 %), Slovinsko (0,3 %) a Luxembursko (0,1 %).
V medziročnom porovnaní sa najviac ceny výrobcov znížili opäť v Litve (-10,3 %), Grécku (-9,4 %) a Dánsku, kde klesli o 8,7 %. Najväčší rast evidovali Cyprus, Malta a Slovensko. Na Cypre vzrástli ceny výrobcov medziročne o 3,5 %, na Malte o 1,4 % a na Slovensku o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy