Švajčiarska ekonomika klesla v 1. kvartáli o 2,6 %, viac, než sa očakávalo

Švajčiarska ekonomika zaznamenala v 1. štvrťroku výraznejší pokles, než sa čakalo. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje Štátneho sekretariátu pre ekonomické záležitosti (SECO).
Podľa SECO klesla ekonomika Švajčiarska v 1. kvartáli medzištvrťročne o 2,6 %, zatiaľ čo vo 4. kvartáli zaznamenala rast na úrovni 0,3 %. Ekonómovia s výrazným poklesom vzhľadom na pandémiu nového koronavírusu počítali, očakávali však, že dosiahne 2 %.
Aj v medziročnom porovnaní bol vývoj ekonomiky horší, než sa čakalo. Hrubý domáci produkt (HDP) klesol o 1,3 %, pričom ekonómovia počítali s poklesom o 0,9 %. Vo 4. štvrťroku zaznamenala švajčiarska ekonomika medziročný rast na úrovni 1,6 %.
Súkromná spotreba klesla medzikvartálne o 3,5 %. Najväčší prepad zaznamenali nákupy nepotravinových produktov, najmä oblečenia či zariadenia do domácností, keďže obchody s týmto sortimentom, ako aj ďalšie prevádzky a služby nechala vláda pre pandémiu dočasne zatvoriť.
Vývoz tovarov podľa servera RTTNews vzrástol o 3,4 %, na druhej strane vývoz služieb zaznamenal pokles o 4,4 %. Čo sa týka dovozu, klesol dovoz tovarov aj služieb. V prvom prípade pokles dosiahol 1,1 % a v druhom 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy