Rodinná dovolenka na Slovensku: Týždeň v priemere 1300 eur

, SLSP Foto: getty images

Obmedzenia v cestovaní a obavy zo šírenia koronavírusu menia dovolenkové plány mnohým Slovákom. Do popredia sa tento rok dostáva dovolenka doma namiesto spoznávania zahraničných destinácií. Podľa prepočtov Slovenskej sporiteľne na základe priemerných cien uvádzaných Štatistickým úradom SR, vyjde tohtoročná dovolenka na Slovensku priemernú štvorčlennú rodinu s dvoma deťmi na zhruba 1300 eur.

Približne polovica Slovákov sa vlani rozhodla pre dovolenku na Slovensku. V priemere minuli Slováci za jednu noc 43 eur a dĺžka trvania dovolenky bola v priemere tri dni. Slováci mali podiel 64 percent medzi všetkými návštevníkmi domácich ubytovacích zariadení. Slovenskí dovolenkári na krátkodobé výlety vynaložia v priemere 420 eur za viac ako štyri dni.

„Zhruba tretinu z celkových výdavkov rodiny na dovolenke zhltne ubytovanie. V prípade stravy sa Slováci práve na výletoch po Slovensku stravujú menej nákladne ako v zahraničí. Spoločne s dopravou tvoria približne štvrtinu výdavkov,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

„Mnoho Slovákov si vyberá ubytovacie zariadenia s polpenziou alebo bez stravy a varia si alebo sa stravujú mimo hotela či penziónu. V priemere vyjde stravovanie na jedného Slováka na deň dovolenky približne 18 eur,“ skomentovala Buchláková. V rámci dopravy zarátavame benzín či naftu, ale aj náklady na taxík či miestnu dopravu. Na zábavu vynakladáme v priemere 10 eur na deň, na alkohol v priemere 12 eur. Na suveníry vynakladáme najmenšiu časť dovolenkového rozpočtu, a je to v priemere necelých 5 eur.

Na kratšie výlety si Slováci dlhodobo vyberajú hlavne susednú Českú republiku, kde sa v priemere zdržiavajú tri až štyri dni a noc stojí 48 eur.  „Očakávame, že po otvorení hraníc s našimi susedmi, by práve mnoho Slovákov mohlo toto leto využiť možnosť ísť na kratšiu dovolenku do Čiech. Zo štatistík vyplýva, že vlani sa pre kratšie dovolenky v zahraničí rozhodlo približne 15 percent Slovákov,“ doplnila Buchláková.

Na dlhodobejšie dovolenky si Slováci v minulosti vyberali najmä Chorvátsko či Taliansko. V tomto roku bude práve v prípade druhej spomínanej krajiny znížený záujem. Slovákov stojí jedna noc v Chorvátsku v priemere 79 eur, ide o krajinu, ktorú najmä počas letných mesiacov navštevujú najčastejšie. V priemere tu strávia 8 nocí. Druhou najčastejšie navštevovanou zahraničnou destináciou je  spomínané Taliansko, kde minú v priemere Slováci 81 eur na noc, pričom tu strávia približne 7 nocí.

Súvisiace články

Aktuálne správy