Ceny domov v Británii klesli v máji najvýraznejšie za vyše 11 rokov

Ceny domov v Británii zaznamenali minulý mesiac najvýraznejší pokles za vyše 11 rokov. Uviedla to spoločnosť Nationwide Building Society, ktorá je jedným z najväčších poskytovateľov hypotekárnych úverov v krajine. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá okrem ďalších sektorov zasiahla aj trh s realitami.
Podľa údajov Nationwide Building Society klesli ceny domov v Británii v máji medzimesačne o 1,7 %. Na porovnanie, v apríli sa o 0,9 % zvýšili. Májový pokles bol najvýraznejší od februára 2009. Zároveň bol výraznejší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorí počítali s poklesom cien o 1 %.
Medziročne sa ceny domov v máji zvýšili o 1,8 %. To znamená prudké spomalenie rastu cien v porovnaní s vývojom v apríli, keď rast dosiahol 3,7 %. Ekonómovia spomalenie rastu cien predpokladali, očakávali však, že rast dosiahne približne 2,8 %.
Aktivita na realitnom trhu sa v dôsledku opatrení na zmiernenie šírenia nového koronavírusu prudko spomalila, povedal hlavný ekonóm spoločnosti Nationwide Robert Gardner. Ako dodal, strednodobé vyhliadky pre trh s nehnuteľnosťami zostávajú veľmi neisté a ako sa situácia na trhu bude ďalej vyvíjať, závisí do veľkej miery od zotavovania ďalších sektorov hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy