Dlh rastie: Grécko chce vyjednať nové fiškálne ciele so svojimi veriteľmi v eurozóne

, CNBC;TASR Foto: SITA/AP

Grécko chce vyjednávať so svojimi veriteľmi v eurozóne, pretože kríza spôsobená koronavírusom nafukuje dlh krajiny na takmer 200 % hrubého domáceho produktu.

V roku 2019 dosahovala grécka zadlženosť 176,6 % HDP. Európska komisia, výkonná zložka EÚ, v máji predpovedala Grécku na rok 2020 pomer dlhu k HDP vo výške 196,4 %, v roku 2021 na úrovni 182,6 %.

Grécko, ktoré prešlo v poslednom desaťročí troma záchrannými programami, sa v roku 2018 dohodlo na dosiahnutí primárneho rozpočtového prebytku na úrovni 3,5 % (príjmy vlády vyššie ako výdavky) do roku 2022.  Aj keď táto požadovaná úroveň prebytku obmedzuje schopnosť vlády míňať, výmenou získala miernejšie podmienky splácania dlhu. Príchodom koronavírusovej pandémie sa grécka ekonomika zastavila, minister financií krajiny povedal, že bude musieť otvoriť diskusiu o nových cieľoch so svojimi partnermi v eurozóne.

„Na základe toho, na čom sa  Euroskupina (ministrov financií eurozóny) nedávno dohodla, tieto ciele nemáme v roku 2020 a budeme diskutovať o cieľoch, pravidlách a požiadavkách do roku 2021, berúc do úvahy reakciu na koronavírusovú krízu,“ uviedol grécky minister financií Christos Staikouras. „Podľa Európskej komisie nebudeme mať v roku 2020 najväčší nárast dlhu v pomere k HDP, ale štvrtý najväčší, a v roku 2021 budeme mať najväčší pokles tohto pomeru,“ povedal Staikouras a dodal, že grécky dlh je udržateľný.

Po pandémii sa európski tvorcovia politiky v marci dohodli na zvýšení fiškálnych cieľov pre každú členskú krajinu, čo im dáva väčší priestor na riešenie nebývalého hospodárskeho šoku. Malo by to však byť len dočasné opatrenie v reakcii na hospodársku krízu v celej Európskej únii.

Jednou z hlavných neistôt v tomto roku 2020 sú príjmy z cestovného ruchu. Rozsah poklesu gréckeho hospodárstva pritom závisí do značnej miery závisí od výkonu cestovného ruchu, pripomenul Staikouras. Grécko dúfa, že uvíta prvých turistov už 15. júna, keď začne s postupným odstraňovaním cestovných obmedzení. Grécko patrí medzi krajiny, ktoré lepšie zvládli šírenie vírusu. Doposiaľ bolo v krajine potvrdených 2918 prípadov a 179 úmrtí na ochorenie COVID-19. Grécka vláda dúfa, že nízka miera infekcie presvedčí turistov, že krajina je pre nich bezpečným miestom.

Súvisiace články

Aktuálne správy