Pandémia v očiach investorov: Akcie ako na hojdačke, pesimizmus na trhu vystriedal optimizmus

, thebigpicture;MW Foto: SITA/AP

Koronakríza je plná paradoxov. Jeden z tých najväčších sa odohral v uplynulých týždňoch na akciových trhoch. Najskôr akcie v USA pod ťarchou koronavírusu zažili najrýchlejší 30 % prepad v histórii. Následne sa od dna odrazili a za zhruba 40 dní asi o tretinu posilnili.

Prudké výkyvy jedným smerom sú na trhoch takmer vždy nasledované silným protipohybom. Investori reagujú prehnane na pozitívne aj na negatívne správy. Výsledkom rýchleho prepadu a následného silného odrazu, alebo opačnej kombinácia, je dosiahnutie určitého kompromisného stavu. Investori môžu venovať pozornosť makrodátam a hospodárskym číslam, ktoré vypovedajú o vývoji v predchádzajúcich mesiacoch. Alebo sa upriamiť na predpovede na najbližšie týždne, mesiace, roky.

Pandémia Covid-19 najskôr nedávala prakticky žiadny priestor pre optimizmus. Netrvalo dlho a nálada na trhu sa otočila. Podporné opatrenia zo strany vlád v investoroch prebudili nádeji, že to najhoršie už máme, alebo by sme mali mať, už čoskoro za sebou.

Práve týmto by sa dal podľa analytikov vysvetliť aj rast cien akcií z posledných týždňov. Investori sa pozerajú za horizont roku 2020 a ignorujú očakávaný prudký prepad hospodárskych čísel firiem vo zvyšku tohto roka aj hromadiace sa slabé makroúdaje. Ocenenie akcií v čase, keď firmy nemajú zisky, je pomerne náročná disciplína.

"Situácia, v ktorej teraz sme, je bezprecedentná. Otázka, či sú dnes akcie príliš drahé, však podľa mňa nie je kľúčová. Pýtať by sme sa mali skôr na to, či ekonomika ožije dostatočne rýchlo na to, aby bolo ospravedlnené súčasné ocenenie akcií vychádzajúce z očakávaného vývoja ziskov firiem a rastu ekonomiky v čase po koronakríze," vysvetľuje Barry Ritholtz z Ritholtz Wealth Management.

Ekonóm Nouriel Roubini ešte v marci varoval pred tým, čo môže s americkou ekonomikou urobiť nový koronavírus. „Nemôžete postaviť múr na oblohe," citoval Roubiniho nemecký Der Spiegel. „Bývam v New Yorku a ľudia tam sotva chodia do reštaurácií, kín alebo divadiel, aj keď doteraz nikto nebol vírusom infikovaný. Pokiaľ to príde, sme úplne v ***. “ Dr. Skaza odporučil investorom, aby vsadili na hotovosť na základe očakávaní, že globálne akcie klesnú do konca roka až o 40 %. Ešte stále je čas na splnenie tejto predpovede. V apríli Roubini opäť prišiel s čiernym scenárom, keď povedal, že sa v tejto dekáde objavuje ešte „väčšia depresia“ v dôsledku niekoľkých zlovestných trendov, ktoré sa formujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy