O budúcej cene zlata rozhodne inflácia

, CCN Foto: getty images

Nie všetci sú presvedčení o tom, že cena zlata bude rásť. Na trhu je v tejto chvíli len minimum takzvaných nekomerčných obchodníkov, ktorých aktivity priamo nesúvisia s komoditou, špekulujúcich na pokles ceny zlata. Práve v tom však môže byť problém.

Silný dopyt po zlate ženie cenu kovu prudko hore. Trójska unca zlata sa predáva za viac ako 1700 dolárov. Časť investorov sa snaží peniaze ukryť do povestného bezpečného prístavu, časť ich špekuluje, že masívne stimulačné balíky vlád a centrálnych bánk vystrelia vyššie infláciu, a cena zlata, ako uchovávateľa hodnoty, ďalej porastie.

V čase, keď je nálada na trhu príliš jednostranná, otvára sa priestor k zmene trendu. A zatiaľ čo nekomerční obchodníci takmer nepoznajú inú možnosť než pokračovanie zlatej rally, komerční obchodníci, ktorých aktivity priamo súvisia s komoditou, sú naopak pesimistickí. Čakajú vo veľkej prevahe prepad ceny drahého kovu.

Faktorom, ktorý rozhodne o ďalšom vývoji ceny zlata, bude inflácia. Čaká sa síce jej rast, zatiaľ však koronavírus pôsobí skôr ako deflačný faktor.

Vylúčiť nemožno ani opakovanie scenára zo začiatku minulého desaťročia. Vtedy sa centrálne banky hnali za vyššou infláciou všetkými dostupnými nástrojmi a zlato v reakcii na to zdraželo až na rekordných viac ako 1 900 dolárov za trójsku uncu. Rast inflácie ale neprišiel, a cena kovu tak zamierila prudko dole,  na dno narazila až na konci roka 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy