Niektorí Nemci považujú COVID-19 za falošný globálny poplach

, The Strategic Culture Foundation Foto: SITA/AP

Nebezpečenstvo aké predstavuje Covid-19 bolo nadhodnotené. Ľudia, ktorí ochoreniu podľahli, sú v podstate tí, ktorí by tento rok zomreli štatisticky, pretože dosiahli koniec svojho života a ich oslabené telá už nedokážu zvládnuť akýkoľvek náhodný každodenný stres, vrátane približne 150 vírusov. Na celom svete za štvrť roka nedošlo k viac ako 250 000 úmrtiam na Covid-19 v porovnaní s 1,5 miliónom úmrtí počas chrípkovej vlny 2017/18.

Nebezpečenstvo zjavne nie je väčšie ako riziko mnohých iných vírusov. Neexistuje žiadny dôkaz, že by to bol viac ako falošný poplach. Asi tak by sa dala zhrnúť správa, ktorá vyšla z iniciatívy nemeckého ministerstva vnútra, jednotky KM4 poverenej „ochranou kritických infraštruktúr“. 93-stranovú správu s názvom „Analýza krízového riadenia“ vypracovala vedecká komisia menovaná ministerstvom vnútra a zložená z externých lekárskych odborníkov z niekoľkých nemeckých univerzít.

Podľa správy sa počas koronakrízy štát ukázal ako jeden z najväčších producentov falošných správ. Správa sa zameriava na „mnohoraké a ťažké následky koronaopatrení“ a upozorňuje, nakoľko sú „závažné“. Ako ľudia umierajú kvôli štátom uloženým koronopatreniam, a nie kvôli vírusu samotnému. Ako nemecký zdravotnícky systém zameraný na koronavírus odkladá život zachraňujúce operácie a odďaľuje alebo obmedzuje liečbu pacientov bez korony.

Vláda sa spočiatku pokúsila správu zamietnuť ako „prácu jedného zamestnanca“ a jej obsah ako „vlastný názor“.  Autori správy vydali už 11. mája spoločnú tlačovú správu, v ktorej vyzývajú vládu, aby ignorovala odborné rady, a žiada ministra vnútra, aby oficiálne komentoval spoločné vyhlásenie expertov:

 „Terapeutické a preventívne opatrenia by nikdy nemali spôsobiť viac škody ako samotná choroba. Ich cieľom by malo byť chrániť rizikové skupiny bez ohrozenia dostupnosti lekárskej starostlivosti a zdravia celej populácie, pretože sa, nanešťastie, vyskytuje. Vo vedeckej a lekárskej praxi každý deň trpíme sekundárnymi dopadmi koronaopatrení u našich pacientov. Žiadame preto federálne ministerstvo vnútra, aby sa vyjadrilo k našej tlačovej správe, a dúfame, že dôjde k príslušnej diskusii o opatreniach, ktorá povedie k najlepšiemu možnému riešeniu pre celú populáciu.“

Ako informoval Der Spiegel 15. mája, „Stefanovi Kohnovi, ktorý správu zverejnil, pozastavili funkciu, zhabali mu jeho pracovný notebook a bolo mu odporučené aby využil služby právnika.“ Kohn pôvodne zverejnil správu 9. mája prostredníctvom liberálno-konzervatívneho  časopisu Tichys Einblick, ktorý patrí k najobľúbenejším alternatívnym médiám v Nemecku.

Keď sa ale o výsledkoch správy začalo hovoriť aj v hlavných mienkotvorných médiách, politici prestali diskutovať o tejto otázke, odmietli čokoľvek komentovať. Günter Krings, zástupca ministra vnútra Horsta Seehofera, na otázku, či sa so zistenými výsledkami bude zaobchádzať vážne, Krings odpovedal: "ak začnete analyzovať takéto správy, potom čoskoro pozvete chlapíkov s alobalom na hlave na parlamentné vypočutia." Článok v Der Spiegel, ktorý sa venoval uniknutej správe, použil slovíčko „konšpirácia“ najmenej 17 krát.

Súvisiace články

Aktuálne správy