Luxusný tovar: Kde je v Európe najvyššia a kde najnižšia tampónová daň

, statista Foto: thinkstock

Ženy na celom svete platia vysoké dane za menzes. Hygienické vložky, či tampóny sú v mnohých krajinách zahrnuté do skupín s vysokou daňou z obratu, ignorujúc možné zníženia, neraz s argumentom, že ide o luxusný tovar.

V EÚ sa krajiny mohli od roku 2007 odchýliť od štandardných sadzieb dane z obratu a uplatňovať na dámske hygienické výrobky znížený základ dane. Ako poznamenáva Katharina Buchholzová zo Statista, mnoho krajín ešte stále nepristúpilo k zníženiu dane. Najvyšiu daň majú na tento druh výrobkov v Maďarsko vykázalo najvyššiu sadzbu na 27 percent. Viaceré škandinávske krajiny, či už sú alebo nie sú členmi únie, okolo 25 percent a Grécko podľa správy Eurostatu a médií dokonca zvýšilo tzv. „tamponovú daň“ na 23 percent ako súčasť úsporných opatrení krajiny.

Za posledných 12 mesiacov tri východoeurópske a stredoeurópske krajiny, Poľsko, Česká republika a Litva, znížili „daň z tampónov“ na 5 percent. Nemecko znížilo dane z dámskych hygienických výrobkov z 19 percent na 7 percent a Luxembursko dokonca znížilo daň na 3 percentá.

Spojené kráľovstvo a Cyprus už mali do roku 2018 &níženú daň, len 5 percent, podobne ako Francúzsko, 5,5 percenta. Švajčiarsko sa v súčasnosti snaží znížiť daň z 7,7 % na 2,5 %. Rovnako Španielsko diskutuje o zmene súčasnej sadzby 10 percent na 4 percentá. Jedinou krajinou v Európe, ktorá nezdaňuje tovar spojený s menštruáciou je Írsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy