Nemecké dovozné ceny klesli v apríli najvýraznejšie za 10,5 roka

Nemecké dovozné ceny zaznamenali minulý mesiac najvýraznejší pokles za 10,5 roka. Uviedol to koncom tohto týždňa nemecký štatistický úrad Destatis.
Ceny dovozu klesli v apríli medziročne o 7,4 % po tom, ako v marci zaznamenali pokles o 5,5 %. Aprílový údaj znamená najvýraznejší pokles dovozných cien od októbra 2009, keď ceny dovozu klesli o 8,1 %.
Výsledok, ktorý predstavuje ďalšie výrazné zrýchlenie poklesu dovozných cien, keďže vo februári klesli o 2 %, prekonal aj očakávania analytikov. Tí počítali so zrýchlením poklesu na 7,2 %.
Medzimesačne sa ceny dovozu znížili o 1,8 %. Opäť prekonali tempo poklesu odhadované analytikmi, ktorí očakávali pokles na úrovni 1,4 %. Na druhej strane, tempo poklesu v porovnaní s medzimesačným vývojom v marci sa spomalilo. V marci klesli ceny dovozu až o 3,5 %.
Bez započítania ropy klesli dovozné ceny v medziročnom porovnaní o 2,6 %. Medzimesačne sa znížili o 0,6 %.
Klesli aj ceny vývozu, pričom aj v ich prípade sa tempo poklesu medziročne zrýchlilo. Zatiaľ čo v marci klesli o 0,5 %, v apríli oproti rovnakému mesiacu minulého roka dosiahol pokles 1,1 %. Medzimesačne klesli o 0,4 %, zatiaľ čo v marci pokles predstavoval 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy