Nálada spotrebiteľov v USA sa v máji zlepšila menej, než sa predpokladalo

Nálada spotrebiteľov v USA sa v máji zlepšila o niečo menej, než sa predpokladalo. Index spotrebiteľskej dôvery v máji vzrástol na 72,3 bodu zo 71,8 bodu v apríli, revidovala Michiganská univerzita svoj prvý odhad, ktorý počítal so zvýšením až na 73,7 bodu.

Nálada spotrebiteľov v USA sa v máji zlepšila o niečo menej, než sa predpokladalo.
Index spotrebiteľskej dôvery v máji vzrástol na 72,3 bodu zo 71,8 bodu v apríli, revidovala Michiganská univerzita svoj prvý odhad, ktorý počítal so zvýšením až na 73,7 bodu. Ekonómovia naopak prognózovali revíziu smerom nahor na 74 bodov.
„Nálada spotrebiteľov zostala počas uplynulých dvoch mesiacov takmer nezmenená, keď konečný májový odhad bol len pol bodu nad aprílovou úrovňou,“ uviedol hlavný ekonóm prieskumu medzi spotrebiteľmi Michiganskej univerzity Richard Curtin.
Index hodnotenia aktuálnej situácie v máji vyskočil na 82,3 bodu zo 74,3 bodu v apríli a index očakávaní klesol na 65,9 bodu zo 70,1 bodu.
Jednoročné inflačné očakávania v máji stúpli na 3,2 % z 2,1 % v predchádzajúcom mesiaci a 5-ročné inflačné očakávania sa zvýšili na 2,7 % z 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy