COVID-19 bude mať vážne dôsledky na cestovný ruch na Slovensku

Situácia v súvislosti so šírením choroby COVID-19 bude mať vážne dôsledky na cestovný ruch na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu Asociácie organizácií cestovného ruchu Slovenska (AOCR), podľa ktorého už v apríli tohto roka zvažovala viac ako polovica poskytovateľov služieb v slovenských destináciách prepúšťanie zamestnancov alebo časť zamestnancov aj prepustila.
„Prieskum nás utvrdil, že situácia je vážna. Slováci si pod letnou dovolenkou predstavujú najmä dovolenku pri mori. Zatiaľ čo naše hotely a zariadenia, ktoré toto obdobie prežili, prijímajú prísne opatrenia a stojí ich to nemalé finančné prostriedky, v médiách sa skloňujú možnosti otvárania hraníc a výhody letných dovoleniek v zahraničí. Tiež sa ukazuje, že väčšina Slovákov radšej nepôjde na dovolenku nikde, ak nemôže ísť k moru,“ upozornila predsedníčka AOCR Michaela Sendeková.
Podľa výsledkov prieskumu polovica podnikov zatiaľ nezamýšľa ukončiť svoju činnosť, ostatné sa už buď rozhodli, že ukončia podnikanie, alebo nevedia situáciu odhadnúť. Podniky cestovného ruchu v prieskume zároveň uviedli, že riešia existenčné problémy.
V súvislosti so zhoršovaním ekonomickej situácie na Slovensku podľa AOCR očakávajú ťažké časy aj samosprávy, ktoré budú trpieť od budúceho roka výrazným výpadkom príjmov z podielových daní. Plošným zatvorením zariadení zároveň prišli o príjmy z dane za ubytovanie.
V tejto chvíli podľa asociácie musia pomôcť slovenskému cestovnému ruchu a ekonomike okrem štátu aj dovolenkári. Prieskum totiž upozornil aj na to, že na mnohé podniky sa nevzťahoval vládny balík pomoci.
„Podporením slovenských destinácií sa môže naša ekonomika spamätať a obyvatelia si budú môcť dopriať v ďalších rokoch bezpečnú dovolenku aj v zahraničí,“ skonštatoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Stredné Slovensko Jiří Pěč.
AOCR a Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus zrealizovali v apríli 2020 prostredníctvom svojich členských organizácií cestovného ruchu prieskum vplyvu mimoriadnych opatrení v súvislosti s COVID-19 na cestovný ruch na Slovensku. Zapojilo sa doň v priebehu jedného týždňa spolu 154 subjektov. K dosahom krízy sa vyjadrili podniky, ale aj samosprávy, ktoré sa spoločne prostredníctvom organizácií cestovného ruchu podieľajú na vytváraní podmienok pre rozvoj malých obcí, ale aj silnejších slovenských destinácií.

Súvisiace články

Aktuálne správy