Maloobchodné tržby v Nemecku klesli v apríli najvýraznejšie za vyše 13 rokov

Nemecko zaznamenalo v apríli najvýraznejší pokles maloobchodných tržieb za vyše 13 rokov. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis. Dôvodom sú opatrenia, ktoré nemecká vláda prijala na zmiernenie šírenia nového koronavírusu a v dôsledku ktorých bola zatvorená väčšina obchodov v krajine.
Maloobchodné tržby klesli v apríli v porovnaní s marcom o 5,3 % po 4-percentnom poklese v predchádzajúcom mesiaci. Aprílový údaj predstavuje najväčší medzimesačný pokles tržieb od januára 2007. Napriek tomu je však výsledok omnoho lepší, než sa čakalo, keďže ekonómovia počítali s prepadom maloobchodných tržieb až o 12 %.
Na medziročnej báze klesli maloobchodné tržby v apríli o 6,5 %, čo je najhorší výsledok od februára 2009. V marci pokles dosiahol 1,2 %. Aj v tomto prípade je však aprílový výsledok omnoho lepší. Analytici totiž počítali s prepadom tržieb až o 14,3 %.
Pod nečakane lepšie výsledky sa podpísal vysoký dopyt po produktoch, ktorých predaj v období karanténnych opatrení pokračoval. Sú to najmä potraviny či nealkoholické nápoje.

Súvisiace články

Aktuálne správy