Varovné signály ignorovali, čierna labuť už len ako výhovorka

, Institutional Investor Foto: getty images

Koronavírus ako niečo nepredvídateľné, čo má likvidačný dopad na trhy. Pokles v rámci portfólia pocítili nielen drobní investori, ale aj skúsení manažéri. Pritom práve tí sa často snažia klientov presviedčať, že ich nemôže prekvapiť vôbec nič.

O šírení nákazy koronavírusu v Číne sa začali častejšie šíriť správy v januári. V tom čase ale investičné esá, ako je David Tepper či Ray Dalio, vyhlasovali, že investori sa musia rýchlo zbaviť hotovosti a zostať trhu. Neboli sami, kto nevedel úplne posúdiť nebezpečenstvo, ktoré zo strany nového koronavírusu hrozilo. Angelo Calvell, spoluzakladateľ spoločnosti Rosetta Analytics, tvrdí, že tanto postoj si osvojili prakticky všetci portfólio manažéri.

Calvell nechce tvrdiť, že sú nekompetentní, je však podľa neho evidentné, že určitý čas ignorovali varovné signály, ktorých početnosť narastala. Ak navyše budeme trvať na tom, že čierna labuť je naozaj je nielen neočakávaná, ale hlavne neprípustná udalosť, blesk z čistého neba, šírenie koronavírusu túto definíciu úplne presne nespĺňa. Do Európy a Spojených štátov totiž nákaza dorazila s pomerne veľkým oneskorením.

"Na vyhodnocovanie toho, či sa portfólio manažéri mohli zachovať inak, budeme mať ešte veľa času. Jedno ponaučenie, ktoré by si k srdcu mali vziať všetci investori už teraz, je ale určite to, že sa nevypláca ignorovať ani zdanlivo nevýznamné udalosti z oblastí na prvý pohľad nesúvisiace s investovaním a svetom financií," dodáva Angelo Calvell.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy