Japonská priemyselná produkcia sa v apríli prepadla medzimesačne o vyše 9 %

Priemyselná produkcia v Japonsku klesla minulý mesiac o vyše 9 %. Zaznamenala tak pokles už tretí mesiac po sebe, pričom jeho tempo sa v porovnaní s vývojom v marci viac než zdvojnásobilo. Dôvodom je šírenie nového koronavírusu, ktorý sa v najväčšej miere odrazil na ekonomickej aktivite v apríli.
Japonské ministerstvo obchodu, ktorého údaje zverejnila agentúra DPA, v piatok uviedlo, že priemyselná produkcia klesla v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu o 9,1 %. V marci pokles zaznamenal 3,7 % a analytici očakávali, že sa zrýchli maximálne na 5,4 %.
Tento mesiac by sa vývoj v priemyselnej produkcii mal o niečo zlepšiť. Firmy očakávajú pokles aj za máj, predpokladajú však, že dosiahne okolo 4 %. V budúcom mesiaci už počítajú s návratom k rastu, ktorý odhadujú na úrovni 3,9 %.
Japonská vláda zároveň zverejnila za mesiac apríl aj údaje o nezamestnanosti. Tá sa mierne zvýšila, naďalej však dosahuje nízke hodnoty. Aprílová miera nezamestnanosti upravená o sezónne vplyvy dosiahla 2,6 %, zatiaľ čo v marci zaznamenali v Japonsku 2,5-percentnú nezamestnanosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy