Pomoc ostatným krajinám EÚ je v záujme Nemecka

Je v záujme Nemecka, aby pomohlo svojim obchodným partnerom z Európskej únie (EÚ) pri obnove ich ekonomík zasiahnutých koronakrízou veľkým stimulačným balíkom, uviedol štátny tajomník nemeckého ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Michael Roth.

"Predovšetkým taká exportne orientovaná ekonomika ako Nemecko je veľmi závislá od svojich partnerov, svojich susedov v Európskej únii, aby sa rýchlo zotavili," povedal Roth v utorok. "Preto to, čo voláme solidarita, nie je len veľkorysým gestom údajne silnejšieho voči údajne slabšiemu. Solidarita je v záujme všetkých," dodal.

Nemecko a Francúzsko minulý týždeň spoločne navrhli fond obnovy na podporu regiónov a sektorov najviac postihnutým koronakrízou v objeme 500 miliárd eur.

Proti sa však postavili štyri fiškálne konzervatívne krajiny Európskej únie (EÚ) – Rakúsko, Švédsko, Dánsko a Holandsko, ktorým sa nepáči poskytovanie pomoci formou grantov. Preto predložili alternatívny plán, ktorý počíta s podporou len vo forme lacných úverov.

Európska komisia (EK), ktorá by mala predložiť svoj návrh v stredu (27. 5.), už signalizovala, že jej plán sa bude skladať z mixu grantov a pôžičiek.

Súvisiace články

Aktuálne správy