Dopravné údaje naznačujú, že ekonomika Slovenska pomaly oživuje

, DKV Foto: SITA/AP

Doprava ako predstihový indikátor vývoja ekonomiky začína pomaly rásť. Na Slovensku bol pokles dopravy výrazne horší ako v ČR a oživenie je zatiaľ extrémne slabé.

Preprava tovaru začína pozvoľne ožívať, vyplýva z údajov DKV Euro Service, popredného poskytovateľa služieb pre dopravcov. Objemy tankovania a platieb za mýto českých a slovenských zákazníkov DKV v posledných dvoch týždňoch ukazujú viditeľné odrazenie od pomyselného dna. Aj napriek tomuto trendu zostáva situácia dopravcov veľmi vážna.

"Objem tankovania českých a slovenských dopravcov v Európe začal viditeľne klesať v druhej polovici marca, a to až na 66 percent objemu v porovnaní so začiatkom mesiaca. Krivka sa začala dvíhať v prvom májovom týždni a od tej doby pozorujeme pozvoľný rast na súčasných 75 percent. Podobný trend vidíme aj v prípade mýta," hovorí Lukáš Ondráček, riaditeľ českej a slovenskej pobočky DKV Euro Service.

Vnútroštátna preprava na Slovensku dramaticky klesla, situácia u nás je výrazne horšia ako v Česku
K obmedzeniu došlo nielen pri medzinárodnej doprave, menej sa tankovalo tiež na Slovensku. Pri vnútroštátnej doprave je na Slovensku situácia výrazne horšia ako u našich západných susedov. Objemy tankovania poklesli až na 57 percent a k 20. máju krivka tankovania stúpla len veľmi pozvoľne, na 62 percent. V Česku prepady neboli také hlboké. V čase najväčšieho poklesu na začiatku mája sa objemy pohybovali okolo 73 percent, v priebehu nasledujúcich štrnástich dní sa zvýšili na 85 percent.

Aj keď sa doprava začína postupne obnovovať, dopravcovia sa stále stretávajú s radom obmedzení v celej Európe. Sťažené podmienky dopadajú aj na vodičov. Prácu im dokáže uľahčiť bezhotovostná úhrada za tankovanie, servis a mýto. "Obzvlášť v prípade mýta uprednostňujú zákazníci platby v režime následnej úhrady. Vodiči sa nemusia zdržovať a riskovať zdravie pri platbách na mýtnych staniciach, navyše majú v mnohých krajinách vyhradené špeciálne pruhy. Vyúčtovanie dostane spoločne s mýtom z iných európskych krajín na jednej faktúre," vysvetľuje L. Ondráček. Ďalšie uľahčenie prináša palubná jednotka DKV Box Europe určená zatiaľ pre Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Belgicko, Španielsko, Portugalsko a tunely Warnow (DE), Herren (DE) a Liefkenshoek (BE), ďalšie krajiny sa budú zapájať postupne.

Súvisiace články

Aktuálne správy