Ruská ekonomika by mohla v 2. kvartáli klesnúť až o vyše 9 %

Ruská ekonomika môže v 2. kvartáli klesnúť o viac než 8 %, predpokladá ruská centrálna banka. Jej odhad, ktorý predstavuje zhoršenie prognózy spred mesiaca, je pritom stále optimistickejší než odhad ministerstva hospodárstva. To nevylučuje pokles hrubého domáceho produktu (HDP) v 2. štvrťroku o viac než 9 %.
„Je možné, že HDP Ruska klesne v 2. štvrťroku o vyše 8 %. Do najbližšieho zasadnutia menového výboru banky však prognózu opätovne aktualizujeme,“ povedala v piatok guvernérka Národnej banky Ruska Elvira Nabiullinová, ktorú citovala agentúra TASS. Zhruba pred mesiacom odhad centrálnej banky uvádzal pokles na úrovni 8 %.
Ministerstvo hospodárstva očakáva ešte horší vývoj. Ako vo štvrtok (21. 5.) povedal minister Maxim Rešetnikov, ekonomika by mohla v 2. kvartáli zaznamenať v dôsledku obmedzení na zmiernenie šírenia nového koronavírusu medziročný pokles až o 9,5 %.
Za celý rok 2020 minister počíta s poklesom na úrovni 5 %. Pokles na tejto úrovni očakáva aj minister financií Anton Siluanov. Ak by sa prognóza potvrdila, bude to najvýraznejší pokles ruskej ekonomiky od roku 2009, keď krajinu zasiahla finančná kríza.

Súvisiace články

Aktuálne správy