Bývalý hlavný ekonóm Goldman Sachs: Kroky na stimuláciu čínskej ekonomiky boli doteraz slabé

, CNBC Foto: SITA/AP

Čína, v porovnaní s mnohými inými krajinami, dodatočne len veľmi slabo podporila svoju ekonomiku. Tvrdí to Jim O'Neill, bývalý hlavný ekonóm Goldman Sachs.

Medzinárodný menový fond odhaduje, že Čína od 14. mája tohto roku oznámila fiškálne opatrenia na boj s koronakrízou za približne 2,6 bilióna juanov (365,97 miliárd dolárov). Táto suma zahŕňa výplaty poistenia v nezamestnanosti a určité daňové úľavy a podľa fondu predstavuje asi 2,5 % hrubého domáceho produktu Číny.

Je to menej ako vyčlenili iné významné ekonomiky, ako napríklad USA a Nemecko. USA zaviedli ďalšie výdavky, ktoré zahŕňajú balík vo výške 2,3 bilióna dolárov – alebo 11 % HDP, spolu s opatreniami, ako sú daňové úľavy pre jednotlivcov, ako aj pôžičky a záruky pre podniky. Nemecko tiež prisľúbilo podporu, ktorá zahŕňa 156 miliárd eur (170,97 miliárd dolárov), alebo 4,9 % HDP, do ďalších vládnych výdavkov a najmenej 757 miliárd eur (829,71 miliárd dolárov),  alebo 23 % HDP, vo forme záruk pre firmy.

„Je zarážajúce, keď sa pozriete na kontrast Číny s mnohými ďalšími krajinami vo zvyšku sveta, aké aké slabé fiškálne opatrenia Čína zaviedla," povedal O'Neill, ktorý v súčasnosti predsedá britskému think tanku Chatham House. „Myslím si, že sú obozretní a veľmi opatrní a vzhľadom na rozsah ponukového  a dopytového šoku. Čínska politika bola v tomto smere zatiaľ dosť plachá,“ dodal.

O'Neill vysvetlil, že Čína je tentoraz opatrnejšia pri stimulácii ekonomiky, pretože krajina nechce zvyšovať dlh na neudržateľnú úroveň. Úroveň dlhu v Číne sa v rokoch po globálnej finančnej kríze prudko zvýšila, keďže dlh krajina použila na stimuláciu ekonomickej činnosti.

Čína bude musieť urobiť viac, keď sa spotrebitelia stanú oveľa dôležitejšou hnacou silou jej rastu, uviedol O'Neill a dodal, že podpora príjmov, ako sú daňové škrty, môže byť nakoniec „nevyhnutné“.

O'Neill a ďalší pozorovatelia uviedli, že Peking mohol na tomto týždňovom Národnom ľudovom kongrese, výročnom stretnutí najvyššieho zákonodarného orgánu krajiny, oznámiť alebo možno naznačiť dodatočnú podporu hospodárstva.

Čína, kde sa koronavírus prvýkrát objavil, koncom  januára uzavrela niekoľko miest, aby izolovala ohnisko nákazy. Aj keď sa obmedzenia postupne rušia, čínska ekonomika, druhá najväčšia na svete, bola vážne zasiahnutá a slabiny sa prejavili v spotrebiteľských odvetviach.

„Priemyselná stránka ekonomiky sa zotavuje pomerne silno, ale spotrebiteľ sa určite nevráti k normálu. Podľa mňa kroky na podporu spotrebiteľa sú takmer určite najdôležitejšou vecou, ​​ktorú musí Čína urobiť,“ uviedol O'Neill.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy