Aká investičná stratégia funguje počas koronakrízy?

, awealthofcommonsense Foto: SITA/Kysucké múzeum v Čadci

Prepad cien akcií vyvolaný pandémiou Covid-19 a ich následný odraz opäť oživili diskusiu o tom, aký prístup k investovaniu je vhodnejší.

Investori, ktorí sa len prizerajú a rozhodli sa, že neurobia vôbec nič, môžu byť sklamaní. Táto ich nečinnosť spôsobila, že sú na americkom trhu od začiatku roka stále vyše 10 % v mínuse. Aj tí, ktorí z trhu odišli, ľutujú, že nedokupovali za lepšie ceny. Málokto je úplne spokojný.

Ako ale upozorňuje Ben Carlson z Ritholtz Wealth Management, pocit sklamania nie je namieste. Nejaké rozhodnutie investor vždy musí urobiť a nikdy nemožno jednoznačne povedať, ktoré je lepšie či horšie. Keď sa rozhodnete pre buffettovskú stratégiu "kúp a drž", budete mať pred očami priebežné straty. Keď pôjdete cestou pravidelného investovania, prijmete pre zmenu v závislosti na frekvencii alokovania peňazí riziko, že zmeškáte tie najlepšie príležitosti na posilnenie svojich pozícií.

"Oba prístupy majú svoje pre i proti. Tým, ktorí nie sú schopní si vybrať, nezostáva nič, len skúsiť kombináciu. Časť prostriedkov vyhradiť pre stratégiu" kúp a drž "a časť spravovať v závislosti na aktuálnej situácii na trhoch," radí Ben Carlson . "Vôbec najhoršie je vyčkávať, až sa trhy dotknú lokálneho dna, a potom sa zase zdráhať investovať v obave, že je už príliš blízko ďalší lokálny vrchol. Z tohto hľadiska je skvelá akákoľvek stratégia."

A čo si myslí Carlson o diverzifikácii portfólia pomocou dlhopisov? Zvážte okrem iného očakávanú infláciu. Tá totiž v prípade konzervatívneho prístupu dokáže zmazať značnú časť výnosov. Inými slovami, v časoch nepriaznivej situácie na akciových trhoch dlhopisy skutočne dokážu portfólio ochrániť, v čase rastu cien akcií, sprevádzané zvýšenou infláciou ale môžu byť brzdou rastu jeho hodnoty.

Súvisiace články

Aktuálne správy