Ekonomika USA v 2. kvartáli klesne o 38 %

Rozpočtový úrad Kongresu (CBO) v utorok (19. 5.) zverejnil pochmúrnu prognózu vývoja ekonomiky USA, nezamestnanosti a federálneho rozpočtu.
CBO vo svojej aktuálnej predpovedi počíta v 2. kvartáli s medziročným prepadom hrubého domáceho produktu (HDP) o 38 % a so zvýšením počtu nezamestnaných v porovnaní s koncom roka 2019 o 26 miliónov. Tieto vyhliadky sú zhruba v súlade s očakávaniami ekonómov z Wall Street a o niečo menej pesimistické v porovnaní s prognózou atlantského Fedu, ktorá počíta v trojmesačnom období od apríla do júna s kontrakciou HDP až o 42 %.
V každom prípade to bude historicky najhorší pokles ekonomiky USA spôsobený reštriktívnymi opatreniami, prijatými na zastavenie šírenia nového koronavírusu.
„Očakáva sa, že ekonomika sa začne zotavovať v druhom polroku 2020, keďže obavy z pandémie sa zmenšujú a štát a lokálne vlády uvoľňujú reštrikcie,“ uviedol CBO.
Situácia na trhu práce by sa mala v 3. kvartáli výrazne zlepšiť, keďže sa počíta s uvoľnením opatrení týkajúcich sa sociálneho dištancovania. CBO však dodal, že pretrvanie istej úrovne sociálneho dištancovania bude ešte nejaký čas obmedzovať ekonomickú aktivitu a zlepšovanie situácie na trhu práce.
CBO tiež varoval, že pokles ekonomickej aktivity bol taký prudký a je ešte taký čerstvý, že hĺbka prepadu je stále neistá.
Doteraz schválené opatrenia na podporu ekonomiky podľa CBO zvýšia federálny deficit vo fiškálnom roku 2020 o 2,1 bilióna (1,92 bilióna eur) a v roku 2021 o 600 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy