Príspevok na udržanie pracovného miesta sa nebude brať ako príjem

Príspevok z „Prvej pomoci“ na udržanie pracovných miest sa nebude započítavať ako príjem, podmienky na odklad platenia poistného na sociálne poistenie za máj tak splní viac zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). Vláda doplnila svoje nariadenie o spôsobe výpočtu poklesu čistého obratu a príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, na základe ktorého sa určuje výška príspevku „Prvej pomoci“. Zmenu schválil vládny kabinet v stredu.
Nariadenie hovorí o výpočte poklesu tržieb za účelom zmeny splatnosti poistného na sociálne poistenie, povinných príspevkoch na starobné dôchodkové sporenie a preddavkov poistného na verejné zdravotné poistenie, ktoré platí zamestnávateľ alebo SZČO.
„Príspevok na udržanie zamestnanosti vyplácaný v rámci projektu ‚Prvá pomoc‘ je nástrojom finančnej podpory zamestnávateľov SZČO,“ píše sa v materiáli z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Podľa aktuálnej legislatívy o dani z príjmov je však takýto príspevok považovaný za príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti.
„Na jednej strane je účelom tohto príspevku zmiernenie negatívnych dosahov na zamestnanosť v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie a núdzového stavu z dôvodu ochorenia COVID-19 na území SR. Na druhej strane by tento príspevok zvyšoval príjmy z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti (tržby) na účely posunutia termínu platenia poistného, a tým zhoršoval ich možnosti uplatnenia odkladu poistného,“ vysvetlilo ministerstvo v predloženom materiáli.
Vďaka nariadeniu očakáva vládna garnitúra pozitívny dosah na podnikateľov, keďže podmienkou poklesu tržieb zásluhou nezapočítavania príjmu z príspevkov na udržanie pracovného miesta, splní väčší okruh zamestnávateľov a SZČO, a budú môcť požiadať o odklad poistného na sociálne poistenie za máj.

Súvisiace články

Aktuálne správy