Euro pokračuje v prudkom raste, jeho kurz sa zvýšil na 1,0976 USD/EUR

Spoločná európska mena pokračuje po výraznom pondelkovom (18. 5.) raste v prudkom posilňovaní aj v utorok. V poludňajšom obchodovaní sa predávala po 1,0976 USD, čo je najviac od začiatku mája. V skorom obchodovaní sa kurz eura ešte pohyboval len tesne nad hranicou 1,09 USD/EUR.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v pondelok referenčný kurz na 1,0832 (v piatok: 1,0798) USD/EUR.
Už v pondelok si euro pripísalo okolo 1 centa. Spoločnú menu podporil aj plán Francúzska a Nemecka, predstavený v pondelok a týkajúci sa vytvorenia fondu obnovy pre európsku ekonomiku po koronakríze v objeme 500 miliárd eur. Euro tiež profituje zo zvýšenia rizikového apetítu investorov, ktoré má zároveň za dôsledok pokles dopytu po dolári ako bezpečnom prístave.
"Spoločná iniciatíva Merkelovej a Macrona z pohľadu trhov zvýšila šance, že sa predsa len podarí dosiahnuť dohodu," uviedla devízová expertka Commerzbank Thu Lan Nguyenová. Plán však musia odsúhlasiť všetky členské štáty. Kriticky sa k nemu už vyjadril napríklad rakúsky kancelár Sebastian Kurz. "Aj preto trh zrejme zostane skeptický a potenciál zhodnocovania eura obmedzený," dodala Nguyenová.
Euro v utorok podporili aj solídne makroekonomické údaje z Nemecka. Index dôvery nemeckých investorov inštitútu ZEW, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa aj v máji 2020 zvýšil už druhý mesiac po sebe a výrazne viac, než sa predpokladalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy