Taliansku hrozí, že jeho dlhy sa stanú nezvládnuteľnými

Taliansku hrozí, že jeho dlhy sa stanú nezvládnuteľnými. Plazivý rast jeho nákladov na pôžičky ukazuje, že investori začínajú byť nervózni, uviedla spoločnosť Bloomberg Economics.

Taliansko, pôvodné epicentrum pandémie nového koronavírusu v Európe, utrpelo vážne hospodárske škody v dôsledku takmer dvoch mesiacov blokád. Európska komisia vo svojej prognóze predpovedala tretej najväčšej ekonomike eurozóny v tomto roku pokles o 9,5 %, zatiaľ čo Bloomberg Economics očakáva jej pád až o 13 %.

V prípade dlhodobých škôd môže slabý výkon ekonomiky v kombinácii s vládnymi výdavkami posunúť už aj tak obrovský dlh Talianska výrazne nad úroveň 150 % hrubého domáceho produktu (HDP). To by ešte podporilo názor, že Taliansko potrebuje viac finančnej pomoci od Európskej únie (EÚ), alebo dokonca reštrukturalizácia dlhu.

David Powell, hlavný analytik Bloomberg Economics pre eurozónu uviedol, že biedny stav talianskeho hospodárstva, ktorý sa ešte zhorší, keďže sa tamojší politici snažia zvládnuť pandémiu, vyvoláva pochybnosti o schopnosti krajiny splácať svoje dlhy.

Vláda v Ríme nedávno schválila ďalší program stimulov vo výške 55 miliárd eur v snahe podporiť ekonomiku, ktorej v marci odsúhlasila stimuly vo výške 25 miliárd eur.

A hoci Európska centrálna banka nakupuje dlhopisy z eurozóny v rámci svojho programu núdzového financovania počas pandémie, aby pomohla členským štátom udržať výnosy z cenných papierov na nízkej úrovni, výnos z 10-ročného talianskeho dlhu sa pomaly zvýšil z 0,9 % v polovici februára na súčasných približne 1,8 %.

A program ECB „pôjde len potiaľto,“ uviedol Powell, podľa ktorého sa lídri EÚ budú musieť rozhodnúť, či Taliansku pomôžu aj za cenu odpisov, alebo ho nechajú padnúť.
A ak sa rozhodnú pre druhú možnosť, reštrukturalizácia talianskeho dlhu bude možno „nevyhnutná,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy