Výrobné ceny v Nemecku v apríli klesli najviac od polovice roku 2016

Výrobné ceny v Nemecku aj v apríli klesli, už tretí mesiac po sebe, a to najviac od polovice roku 2016. Dôvodom bolo najmä zníženie cien energií. Informoval o tom v piatok spolkový štatistický úrad Destatis.

Analytici pozorne sledujú vývoj cien hotových produktov v Nemecku, pretože im naznačuje, ktorým smerom sa pohne inflácia v tejto krajine aj v celej eurozóne.
Podľa najnovších štatistík sa nemecké výrobné ceny v apríli znížili medziročne o 1,9 % po marcovom poklese o 0,8 %. Podobne výrazný pokles bol naposledy zaznamenaný v júli 2016. Ekonómovia však očakávali, že sa ceny hotových produktov znížia v apríli ešte viac, o 1,8 %.
V medzimesačnom porovnaní ceny produktov, ktoré v apríli opustili brány nemeckých tovární, klesli o 0,7 %, čo bol miernejší pokles ako o 0,8 % v marci.
Štatistiky ukázali, že ceny energií sa v apríli znížili medziročne o 7,3 %. Aj ceny polotovarov v apríli klesli, a to o 2,7 %, ale ceny kapitálových produktov vzrástli o 1,2 %, tovarov dlhodobej spotreby o 1,5 % a krátkodobej spotreby o 2,8 %.
Výrobné ceny v Nemecku bez energií klesli v apríli medziročne o 0,1 % po marcovom náraste o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy