ECB bude pokračovať v programe nákupu dlhopisov

Európska centrálna banka (ECB) bude pokračovať vo svojom programe nákupu dlhopisov. Uviedla to v pondelok nemecká členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelová, ktorá tak reagovala na rozhodnutie Ústavného súdu v Nemecku.

Ako povedala v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica, ECB to neodradí. "Budeme aj naďalej implementovať Program nákupu cenných papierov verejného sektora (PSPP), práve tak, ako aj ďalšie opatrenia v oblasti menovej politiky, v súlade s naším mandátom," citovala Schnabelovú z rozhovoru pre taliansky denník agentúra DPA.

Minulý týždeň nemecký ústavný súd uviedol, že program PSPP je čiastočne v rozpore s nemeckou ústavou. Verdikt ústavného súdu je zasa v rozpore s predchádzajúcim rozhodnutím najvyššieho súdu Európskej únie, Európskeho súdneho dvora, podľa ktorého je program v súlade s legislatívou.

V tejto súvislosti Schnabelová poukázala na prednosť zákonov EÚ pred národnými zákonmi, čo patrí k základným princípom Európskej únie. Ako dodala, rozhodnutie nemeckých ústavných sudcov tento systém zvrátiť by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Súvisiace články

Aktuálne správy