Ako vypĺňať mesačný výkaz poistného a príspevkov za apríl, ak mám…

Vyjadrenie: Ako vypĺňať mesačný výkaz poistného a príspevkov za apríl, ak mám odpustené odvodyBratislava 7. mája (TASR) – Ako zistím, že čestné vyhlásenie na odpustenia odvodov za apríl 2020 prešlo do Sociálnej poisťovne správne
Zamestnávateľ alebo samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO), ktorí v týchto dňoch elektronicky zasielajú do Sociálnej poisťovne Čestné vyhlásenie na odpustenie odvodov za mesiac apríl 2020, dostanú okamžitú informáciu o úspešnom odoslaní vyplneného formuláru oznámením „Formulár bol úspešne odoslaný“. Znamená to potvrdenie prijatia a spracovania formuláru. Zamestnávatelia ani živnostníci teda nemusia telefonovať ani inak kontaktovať pobočku Sociálnej poisťovne, aby si prijatie svojej žiadosti o odpustenie odvodov za apríl overovali.
Ak niektoré z identifikačných údajov vo formulári nevyplnili správne, bude ich kontaktovať miestne príslušná pobočka Sociálnej poisťovne so žiadosťou o nápravu a odoslanie správne vyplneného formuláru. O jeho úspešnom spracovaní bude Sociálna poisťovňa žiadateľov navyše informovať aj mailovou formou (nie však okamžite), preto je dôležité dbať na správne vyplnenie mailovej adresy. Rovnakým spôsobom budú o úspešnom spracovaní formuláru informovaní aj odvádzatelia, ktorí zašlú formulár poštou, alebo ho odovzdajú v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne a uvedú pritom svoju mailovú adresu.

Povinnosť vykazovať poistné sa ani pri odpustení odvodov za apríl nemení
Sociálna poisťovňa upozorňuje, že zamestnávatelia sú aj v prípade odpustenia odvodov za časť zamestnávateľa za mesiac apríl 2020 povinní poistné na sociálne poistenie vykázať a predložiť mesačný výkaz poistného a príspevkov na starobné dôchodkové sporenie. Sú povinní tak urobiť v zákonom stanovených termínoch, v rovnakej štruktúre a forme. Povinnosť vykazovať poistné na sociálne poistenie za mesiac apríl 2020 sa teda nemení. Zachovaný zostáva aj spôsob vykazovania, tzn. zamestnávateľ vykazuje poistné za zamestnávateľa aj za zamestnanca a napriek tomu, že má odpustené odvody za časť zamestnávateľa, nevykazuje z tohto dôvodu nulové poistné. TASR o tom informoval hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Peter Višváder.

Súvisiace články

Aktuálne správy