Podmienky nastavené pre autoškoly sú porovnateľné so susednými štátmi

Súčasné podmienky pre autoškoly, tak ako sú nastavené, sú porovnateľné s podmienkami v susedných krajinách. Autoškoly ich teda viac-menej očakávali. Pre TASR to uviedol predseda Slovenskej komory výcvikových zariadení autoškôl (SKVZA) Jozef Rohaľ.
„Vzhľadom na pomerne dlhú dobu od zákazu (16. 3. 2020) po uvoľnenie 6. mája 2020 sme priebežne sledovali aj podmienky pri iných činnostiach, takže bol dostatočný čas sa na ne pripraviť. Pri žiadaní o uvoľnenie činnosti sme ich dokonca sami navrhovali,“ priblížil pre TASR Rohaľ. Autoškoly teda podľa neho boli pripravené.
Na kompenzáciu miezd si podľa jeho slov autoškoly uplatnili náhradu podľa opatrenia číslo 1, SZČO mali osobitné opatrenie. „Rovnako mohli autoškoly využiť odklad lízingov a úverov ako aj odklad odvodov a daní,“ dodal.
Autoškoly môžu od stredy (6. 5.) až do odvolania opäť vyučovať. Podmienkou je však zachovanie prísnych hygienických opatrení v súvislosti s novým koronavírusom. Výučbu musia vykonávať dištančnou formou. Vodič a inštruktor zároveň musia mať vhodným spôsobom prekryté horné dýchacie cesty. Praktický výcvik vo vedení vozidla a údržby vozidla bude možné vykonávať len za účasti jedného účastníka vodičského kurzu a jedného inštruktora.
Po každom výcviku vedenia vozidla a výcviku na trenažéri, ktorý absolvuje jeden účastník kurzu, musí byť interiér vozidla, najmä volant a rýchlostná páka, vydezinfikovaný dezinfekčným prostriedkom. Medzi jednotlivými jazdami vozidlom pri zmene účastníka kurzu zároveň musí byť prestávka v trvaní najmenej 15 minút.

Súvisiace články

Aktuálne správy