UBS: Zlato má rastúci potenciál, čoskoro prelomí hranicu 1800 dolárov za uncu

, CNBC Foto: getty images

Minulý týždeň vydala Svetová rada pre zlato správu o trendoch dopytu po drahých kovoch za prvý štvrťrok 2020. Zdôraznila v nej, že globálne vypuknutie koronavírusu bolo najväčším faktorom ovplyvňujúcim dopyt po zlate.

„Keď sa rozsah pandémie – a jej potenciálny ekonomický dopad – začal objavovať, investori hľadali aktíva z kategórie bezpečný prístav,“ uvádza sa v správe. „Zlaté ETF zaznamenali najväčší štvrťročný prílev za štyri roky počas globálnej neistoty a volatilite finančného trhu.“

Joni Teves , stratég pre drahé kovy z UBS Investment Bank je presvedčený, že ceny zlata by mohli „prelomiť maximum“ zaznamenané začiatkom tohto roka po marcovom poklese. „Podľa môjho názoru existuje rastúci potenciál (v prípade zlata) preraziť 1 800 dolárov za uncu,“ povedal Teves pre CNBC. Krátkodobo má banka cieľovú cenu zlata na úrovni 1 790 dolárov za uncu. „Je to spôsobené tým, že záujem investorov v tomto prostredí neistoty a negatívnych reálnych sadzieb neustále rastie,“ uviedol Teves a dodal, že rast ceny bol vyvolaný „zvýšením záujmu investorov, najmä zo strany inštitucionálnych investorov. Zlato sa stáva atraktívnym v tomto prostredí, kde je veľmi vysoká neistota, očakáva sa, že ekonomický rast sa oslabí, a zároveň máte negatívne reálne sadzby, vďaka ktorým je zlato atraktívne držať ako diverzifikátor v portfóliách investorov,“ dodal Teves.

David Lennox z Fat Prophets pre CNBC uviedol, že väčší posun v cene zlata je v rukách vlády a činnosti centrálnych bánk. Veľké vládne výdavky na stimulovanie „vlajkových ekonomík“, ktoré zasiahla koronakríza, vyvolali obavy z dlhov v budúcnosti v čase bez vírusu, uviedol Lennox. Ďalej dodal, že meny tiež strácajú hodnotu v dôsledku znižovania sadzieb centrálnymi bankami, aby stimulovali ekonomiky. „Fiat meny po COVID-19 nebudú cieľom investorov," uviedol Lennox v súvislosti s vládnymi menami bez krytia fyzickou komoditou.

Súvisiace články

Aktuálne správy