Aerolinky bola chyba: Buffettova firma prišla o rekordných 49,75 miliardy dolárov

, ČTK Foto: SITA/AP

Prudký prepad akciových trhov v dôsledku koronakrízy výrazne znížil hodnotu investičného portfólia Berkshire Hathaway.

Investičná spoločnosť Berkshire Hathaway amerického miliardára Warrena Buffetta vykázala za tohtoročný prvý štvrťrok rekordnú čistú stratu 49,75 miliardy dolárov po zisku 21,66 miliardy dolárov pred rokom. Prevádzkový zisk, ktorý Buffett považuje za lepší ukazovateľ výkonov spoločnosti, sa v štvrťroku medziročne zvýšil o šesť percent na 5,9 miliardy dolárov. Firma však upozornila, že väčšina jej prevádzkových aktivít pociťuje negatívne dopady koronavírusovej krízy. Železničná divízia BNSF napríklad registruje pokles objemu prepravy uhlia a spotrebného tovaru, napísala agentúra Reuters.

Objem hotovosti a ekvivalentných finančných prostriedkov v držbe firmy Berkshire sa počas prvého štvrťroka vyšplhal na rekordných 137,3 miliardy dolárov zo 128 miliárd na konci minulého roka. To podľa Reuters odráža okrem iného Buffettovu opatrnosť pri investíciách do akcií.

Koronakríza viedla k prudkému poklesu osobnej leteckej prepravy po celom svete, čo malo negatívny vplyv na ceny akcií aeroliniek. "Svet sa pre aerolinky zmenil," uviedol Buffett. Spoločnosť Berkshire začala do aeroliniek investovať v roku 2016 po tom, čo sa tomuto odvetviu po roky vyhýbala. Buffett teraz investície do leteckej prepravy označil za chybu, uviedol, že jeho firma sa aj za cenu vysokých strát zbavila podielov v leteckých spoločnostiach. Na konci minulého roka Berkshire vlastnil približne desatinou podiely v aerolinkách Delta Air Lines, American Airlines, Southwest Airlines a United Airlines.

Skupina Berkshire Hathaway ovláda viac ako 90 dcérskych spoločností, ktoré podnikajú v rôznych odvetviach. Vlastní takisto významné podiely v rade známych firiem, napríklad v najväčšom svetovom výrobcovi nealkoholických nápojov Coca-Cola. Buffett patrí medzi najbohatších ľudí sveta a vďaka svojim úspešným investíciám si vyslúžil prezývku Veštec z Omahy.

Súvisiace články

Aktuálne správy