Americký sen pre vyvolených: Za tri týždne pandémie zbohatli americkí superboháči o 282 miliárd dolárov

, MintPressNews.com Foto: SITA/AP

Nová správa Inštitútu pre politické štúdie zistila, že zatiaľ čo desiatky miliónov Američanov prišli počas koronavírusovej pandémie o prácu, americká extrémne bohatá elita zaznamenala nárast čistého imania o 282 miliárd dolárov za necelých 23 dní. A to aj napriek tomu, že sa očakáva, že americká ekonomika sa v tomto štvrťroku prepadne o 40 percent.

Správa tiež poznamenáva, že v rokoch 1980 až 2020 sa daňové povinnosti miliardárov v USA, merané ako percento ich majetku, znížili o 79 %. Za posledných 30 rokov vzrástlo bohatstvo amerických  miliardárov o vyše 1100 percent, zatiaľ čo medián bohatstva domácností vzrástol o takmer päť percent. V roku 1990 predstavovalo celkové bohatstvo americkej miliardárskej triedy 240 miliárd dolárov. Dnes je to už 2,95 bilióna dolárov.

Americkí miliardári tak za posledné tri týždne zbohatli viac, než celkovo do roku 1980. Výsledkom je, že traja ľudia, šéf Amazonu Jeff Bezos, spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates a Warren Buffet z Berkshire Hathaway, vlastnia toľko bohatstva ako spodná polovica všetkých amerických domácností dohromady.

Správa Inštitútu pre politické štúdie ponúka obraz modernej oligarchie, v ktorej superbohatí podchytili zákonodarnú a výkonnú moc a určujú, ktoré zákony sa prijímajú. Správa poukazuje na nové odvetvie „ochrany majetku“,  kde „miliardári platia milióny za vyhýbaniu sa miliardám na daniach“, s tímami účtovníkov, právnikov, lobistov a správcov aktív, ktorí im pomáhajú skryť ich obrovské bohatstvo v daňových rajoch. Výsledkom sú nefunkčné sociálne programy a zníženie životnej úrovne a dokonca aj trvalý pokles strednej dĺžky života, čo je vidieť len zriedkavo v histórii okrem veľkých vojen alebo hladomorov. Málo Američanov verí, že ich deti budú mať lepšie možnosti ako oni. Štatistiky naznačujú, že sa nemýlia.

Milionári veľmi okázalo zvyknú darovať zlomok toho, čo zvyknú použiť na vrátenie daní. Ukazujú sa v pozitívnom svetle tým, že sa zasadzujú o udržanie vplyvných spravodajských organizácií nad vodou. V decembrovom vyšetrovaní MintPress zistil, že Gates daroval viac ako 9 miliónov dolárov pre The Guardian, viac ako 3 milióny dolárov NBC Universal, viac ako 4,5 milióna dolárov NPR, 1 milión dolárov Al-Jazeere a ohromujúcich 49 miliónov dolárov na program Media Action BBC. Iní, ako napríklad Bezos, si radšej jednoducho kúpia samotné médiá a zmenia redakčný postoj na nespochybniteľnú lojalitu k novému majiteľovi.

Kde je Bezos?
Miliardári bohatnú uprostred bezprecedentnej hospodárskej krízy. Za posledných päť týždňov požiadalo o dávku v nezamestnanosti 26,5 milióna Američanov a očakáva sa, že tento počet bude naďalej dramaticky rásť. Ale ani zamestnaní na tom nie sú o nič lepšie. Napríklad jedna tretina všetkých pracovníkov Amazonu v Arizone je zapísaná do potravinového programu, jednoducho ich mzdy sú tak nízke, že si nemôžu dovoliť platiť za jedlo.

Markantný rozdiel v účinku COVID-19 na super bohatých a všetkých ostatných doviedol mnohých k záveru, že bohatstvo miliardárov a chudoba zvyšku sveta sú dve strany tej istej mince. Dôvodom, prečo ľudia pracujú ale nemôžu si dovoliť míňať, či dokonca ani kupovať jedlo, je, že ľudia ako Bezos majú viac bohatstva než niektoré krajiny. Bezosovým riešením pre svojich zamestnancov bolo založiť charitu a požiadať o verejné dary, ktoré pomôžu jeho zúfalým pracovníkom.

Väčšina mladých Američanov, ktorým je americký sen vzdialený, uprednostňuje socializmus pred kapitalizmom. Najnovšia správa, že miliardárska trieda sa počas obdobia intenzívneho hospodárskeho utrpenia smeje celou cestou do banky, pravdepodobne nezlepší ich náklonnosť ku kapitalizmu.

 

Autorom je Alan MacLeod, ktorý napísal dve  knihy: Zlé správy z Venezuely: Dvadsať rokov fake news a Propaganda v informačnom veku. Svojimi názormi prispieva aj do The Guardian, Salon, Grayzone, Jacobin Magazine, Common Dreams, American Herald Tribune a The Canary.

Súvisiace články

Aktuálne správy