Tržby Unileveru v 1. kvartáli mierne vzrástli vďaka predaju hygienických potrieb

Britsko-holandský výrobca spotrebiteľského tovaru Unilever vo štvrtok oznámil, že v 1. štvrťroku zaznamenal mierny nárast tržieb, keďže pandémia nového koronavírusu spôsobila raketové zvýšenie predaja hygienických produktov, zatiaľ čo v prípade iných tovarov, napríklad zmrzliny, došlo k opačnému vývoju.
Unilever zároveň zrušil svoje prognózy na celý rok vzhľadom na neistotu spojenú s pandémiou.
Tržby koncernu, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton, cez mrazené pochúťky Magnum, Cornetto či Ben & Jerry až po mydlá Dove sa za tri mesiace do konca marca 2020 zvýšili na 12,42 miliardy eur z 12,40 miliardy eur pred rokom.
Najväčšie tržby pritom dosiahla divízia kozmetických a čistiacich produktov, a to 5,30 miliardy eur, čo predstavuje medziročný nárast o 0,3 %.
Unilever však zrušil prognózu na tento rok. „Ochorenie COVID-19 má bezprecedentný vplyv na ľudí a ekonomiky na celom svete,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Alan Jope a dodal: „Štruktúra dopytu sa mení.“
Globálna kríza totiž spôsobila nárast predaja hygienických produktov a niektorých potravín na prípravu domácich jedál, prípadne vhodných na vytváranie zásob trvanlivých potravín. Ale zároveň klesol dopyt po iných tovaroch, napríklad zmrzline, ktorá je spojená s pobytom vonku a voľnočasovými aktivitami.
V Európe, Turecku a Latinskej Amerike boli tržby „výrazne ovplyvnené blokádami a neochotou distribútorov nakupovať zásoby zmrzliny pre neistú dovolenkovú a turistickou sezónu,“ uviedol Unilever.
Koncern potvrdil štvrťročnú dividendu na úrovni 41 centov na akciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy