Dlh leteckých spoločností USA

Americké letecké spoločnosti dlžia zákazníkom veľký balík peňazí. Absolútna správa: Mnoho leteckých spoločností USA ruší 60% až 80% svojich letov a podľa federálnych právnych predpisov majú cestujúci na tieto letenky nárok na plné vrátenie peňažných prostriedkov, uviedla dnes vo vyhlásení skupina senátorov.

Americké letecké spoločnosti dlžia zákazníkom veľký balík peňazí.

Absolútna správa:

Mnoho leteckých spoločností USA ruší 60% až 80% svojich letov a podľa federálnych právnych predpisov majú cestujúci na tieto letenky nárok na plné vrátenie peňažných prostriedkov, uviedla dnes vo vyhlásení skupina senátorov. Odhaduje sa, že americké letecké spoločnosti dlžia na cestovných poukazoch viac ako 10 miliárd dolárov, ktoré mali byť vrátené za zrušené lety. Mnoho leteckých spoločností však toto právo kritizuje tým, že ponúkajú cestovné poukazy ako predvolenú možnosť a vyžadujú od cestujúcich, aby nepodnikali kroky o požadovaní vrátenia peňazí. American Airlines vo svojej odpovedi uviedla, že viac ako 90% zákazníkov, ktorým bola ponúknutá náhrada za lety, ktoré spoločnosť sama zrušila, si túto možnosť vybrali na základe cestovného poukazu. Ak cestujúci výslovne nežiadajú o vrátenie peňazí, vydajú im cestovný poukaz. A zatiaľ čo mnoho leteckých spoločností potvrdilo platnosť poukážok až na dva roky, platnosť poukážok iných leteckých spoločností vyprší do jedného roka.

Investori zarobili na:

Spoločnosti Citizens Financial Group, ktorej akcie počas dnešného obchodného dňa vzrástli o vyše  16% (výkonnosť v horizonte 5 rokov:  -20,1% ). Spoločnosť dnes reportovala výsledky za prvý kvartál roku 2020, ktoré síce nedokázali naplniť predikcie, avšak kvôli aktuálnej situácie okolo pandémie to ani nikto nečakal. Spoločnosť ponúka veľkú škálu bankových služieb obyčajným ako aj inštitucionálnym klientom.

Makro analýza a správy z ekonomiky:

Čína môže zaznamenať výrazné oživenie ekonomiky v druhom štvrťroku, keďže sa očakáva, že investície vedené vládou a nehnuteľnosťami budú podporovať celkový rast domáceho dopytu, uviedli analytici čínskeho brokera CICC. Mnoho ázijských akcií zaznamenávali zisky aj na iných trhoch po tom, ako prezident USA, Donald Trump, predstavil plány na opätovné otvorenie svojej ekonomiky v 3 fázach. Štrnásť japonských spoločností tento mesiac zrušilo plány na IPO, čo je viac ako v dôsledku útokov na Spojené štáty septembri 2001, nakoľko pandémia koronavírusu vyzerá, že uvrhne hospodárstvo do hlbokej recesie. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei +3,15 %, Hang Seng +1,56 %, CSI 300 +0,98 %.

Európske akcie dnes vzrástli, keďže finančné trhy na globálnej úrovni upokojili plány amerického prezidenta Donalda Trumpa na postupné opätovné otvorenie americkej ekonomiky rovnako ako správy o potenciálnej vakcíne na liečbu COVID-19 z experimentálneho remdesiviru amerického výrobcu liekov, Gilead Sciences. Manažérka Direxion, Jablonski, očakáva oživenie európskej ekonomiky do konca roku 2020 a návrat k rastu v roku 2021. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50 +2,41 %, CAC 40 +3,42 %, DAX +3,15 %.

Medzinárodný menový fond a Svetová banka dnes vyhlásili, že veritelia v roku 2020 zmobilizovali pôžičky a granty pre Afriku do výšky 57 miliárd dolárov, aby pomohli kontinentu reagovať a zotaviť sa z pandémie koronavírusu. Počet ropných vrtov v USA tento týždeň klesol o 66, údaje od priemyselnej firmy Baker Hughes ukázali, že masívne škrty v produkcii vykonávané domácimi ropnými vrtmi naznačujú, že ceny ropy zasiahli takmer 19-ročné minimá. Od konca týždňa, ktorý sa skončil 13. marca, keď bolo 638 vrtov, došlo k poklesu ropných vrtov o celkom 245. To predstavuje pokles o viac ako 35%. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Dow Jones Index + 2,77%,  S&P500  + 2,56%,  NASDAQ  +1,21%.

Súvisiace články

Aktuálne správy