Veľké porovnanie bankových účtov po zmenách cenníkov

, finančná hitparáda Foto: getty images

Kde zaplatím najmenej a aké sú podmienky na získanie 100 % zľavy? Kto umožňuje platbu hodinkami či mobilom a kde získam pri nákupoch odmeny? Finančná hitparáda sa detailne pozrela na aktuálne balíky služieb k bežným účtom.

"Aj napriek tomu, že banky dvíhajú poplatky, na trhu existuje stále dosť možností pre klientov ako mať účet bez poplatkov. Navyše v rámci neho môže klient získať aj zaujímavé platobné možnosti, odmeňovacie programy a pod. Zaujímavosťou z praxe je, že dokonca aj pri ponuke balíka služieb k bežnému účtu sa dá s bankou vyjednávať. Ak banka vyhodnotí, že ste dobrý klient a v budúcnosti budete využívať niektoré produkty banky, určite vás nenechá odísť bez boja," radí Martin Švidroň z portálu www.FinancnaHitparada.sk.

Podmienky
Bez podmienok dnes nájdete účet len v mobilnej 365.bank a vo Fio banke. mBank má účet zadarmo tiež, ale bez platobnej karty. Na jej bezplatné získanie musíte zaplatiť aspoň 70 eur mesačne alebo mať v banke úver. V UniCredit Bank vám zasa musí prísť aspoň 400 € na účet každý mesiac. V ostatných bankách sú podmienky získania zľavy viac či menej splniteľné. Niekde stačí, ak vám príde na účet 400 eur a nastavíte si inkaso, v inej banke musíte aktívne využívať účet a mať vklady a úvery vo výške min. 20 000 €.

Platobné možnosti
Z platobných možností už všetky banky ponúkajú niektoré rozhranie na platby mobilom prípadne hodinkami. Najviac možností (Garmin Pay, Fitbit Pay, Apple Pay, Google Pay) ponúkajú 365.bank, mBank, Slovenská sporiteľňa a Poštová Banka. Viamo platby umožňuje Tatra Banka, VÚB Banka a OTP Banka. ČSOB má na platby mobilom vlastné SmartPay riešenie, rovnako Tatra Banka má MobilePay, ale nedávno spustila aj Google Pay. 365.bank nedávno tiež predstavila službu rozdelenia účtu a vypýtania peňazí, ktorú môžu využívať jej klienti, ale aj neklienti.

Odmeny
Odmeny pri nákupoch ponúkajú 365.bank a Poštová banka cez program Peniaze s5. Stačí si aktivovať ponuku a nákup zaplatiť kartou. Slovenská sporiteľňa ponúka odmeny za nákup u partnerov v rámci programu Odmena+. UniCredit má podobný program U-šetrite. Prima Banka vypláca odmeny za platby kartou alebo mobilom vo výške 0,5% zo zaplatenej sumy, maximálne do výšky mesačného poplatku za vedenie balíka.

Ale pre výhodnosť účtov nechajme hovoriť tabuľku. Do porovnania vybrali analytici Finančnej Hitparády po jednom produkte každej banky k dátumu 10.3.2020.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy