Kurz eura vzrástol na 1,0971 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny v utorok vzrástol. Popoludní sa predávala po 1,0971 USD, pričom v noci na utorok sa jej kurz pohyboval len tesne nad 1,09 USD/EUR.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v utorok referenčný kurz na 1,0963 (vo štvrtok: 1,0867) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9122 (0,9202) eura.
Vývoj čínskeho zahraničného obchodu bol lepší, než sa očakávalo, čo vo všeobecnosti zlepšilo náladu na finančných trhoch a z toho profitovalo aj euro. Čínsky export síce v marci klesol pre koronakrízu, ale oveľa menej, než sa obávali analytici.
Naopak to, že Euroskupina prenechala rozhodnutie o takzvaných koronabondoch, teda spoločných európskych dlhopisoch, na lídrov štátov a vlád, sa nestretlo s pozitívnou odozvou. Devízový expert Commerzbank Ulrich Leuchtmann to označil za „smutný výsledok“. Európa podľa neho opäť premeškala šancu etablovať euro ako menu, ktorá je bezpečným prístavom. Dôvodom aktuálneho posilnenia je nárast rizikového apetítu investorov, nie zvýšenie atraktivity spoločnej meny, dodal Leuchtmann.
Relatívne pesimistická prognóza Medzinárodného menového fondu (MMF) nemala negatívny vplyv na euro. Fond očakáva, že ekonomika eurozóny tento rok klesne o 7,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy