Celonárodná blokáda vo Francúzsku znížila hospodársku aktivitu v krajine o 36 %

Celonárodná blokáda vo Francúzsku znížila hospodársku aktivitu v krajine o 36 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad INSEE, ktorý tak potvrdil svoj marcový odhad.
V aktualizovanej analýze ekonomických dôsledkov pandémie nového koronavírusu INSEE potvrdil tiež, že každý mesiac blokády zníži hospodársky rast Francúzska o tri percentuálne body. A upozornil, že potrvá nejaký čas po zrušení blokády, kým ekonomická aktivita ožije.
Blokáda vo Francúzsku nadobudla účinnosť 17. marca a vláda už avizovala, že ju predĺži 15. apríla, čo sa všeobecne očakáva.
INSEE oznámil, že „ak to bude možné“ zverejní na konci apríla predbežný odhad vývoja hrubého domáceho produktu (HDP) v 1. štvrťroku. Očakáva pritom, že bude „ostro negatívny“ a 2. štvrťroku bude výsledok ešte horší a bude závisieť od toho, ako dlho potrvá blokáda.
Francúzska centrálna banka v stredu (8. 4.) vo svojom odhade predpovedala, že HDP druhej najväčšej ekonomiky eurozóny sa v 1. štvrťroku oproti predchádzajúcemu kvartálu zníži o 6 %. To bude najväčší medzikvartálny pokles francúzskej ekonomiky od druhej svetovej vojny.

Súvisiace články

Aktuálne správy