Pomoc pre SZČO umožní živnostníkom uhradiť aspoň základné náklady

Pomoc od vlády pre SZČO umožní živnostníkom, ktorí sú najviac postihnutí opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu, uhradiť aspoň základné náklady. Pre TASR to uviedol predseda Realitnej únie (RÚ) SR Attila Mészáros.
O príspevok môžu SZČO žiadať od stredy (8. 4.), pričom prvé príspevky by mali byť vyplatené 15. apríla. Mészáros si však myslí, že ani z maximálnej sumy štátnej podpory vo výške 540 eur nebude možné dlhodobo udržať financovanie prenajatých priestorov či zariadení.
„Určitou výhodou realitných maklérov, ktorí podnikajú ako SZČO, sú relatívne nízke fixné náklady na podnikanie, preto sa domnievame, že v najbližšom období nepríde k väčšiemu nárastu pozastavených alebo zrušených živností realitných maklérov, pretože mnohí z nich budú môcť čerpať uvedenú pomoc od štátu,“ vysvetlil Meszáros.
Situácia realitných kancelárií je však podľa neho o niečo horšia. „Tie totiž najčastejšie podnikajú ako spoločnosti s ručením obmedzeným, bez zamestnancov, čo je kategória, ktorá je z akejkoľvek štátnej pomoci vylúčená,“ dodal Meszáros.
Realitná únia sa tiež sťažuje na obmedzenú výšku podpory, ale aj na neustále meniace sa podmienky a parametre. Tým sa podľa Meszárosa komplikuje situácia nielen podnikateľom žiadajúcim o pomoc, ale aj samotným štátnym úradníkom.

Súvisiace články

Aktuálne správy