Zabezpečí plynulú distribúciu elektriny aj počas veľkonočných opatrení

Spoločnosť Západoslovenská distribučná (ZSD) je pripravená na to, aby aj v čase mimoriadnych veľkonočných opatrení zaistila udržateľný prevádzkový režim. Technickí pracovníci dostali od zamestnávateľa potvrdenie o tom, že práce vykonávajú v rámci celého distribučného územia spoločnosti. Sú tak pripravení poskytnúť istotu bezpečnej a neprerušovanej dodávky elektriny. Informovala o tom hovorkyňa spoločnosti Michaela Dobošová.
Priblížila, že rovnako je zabezpečené aj dispečerské riadenie, keďže dispečeri zodpovedajú za chod distribučnej sústavy, teda riadia jej prevádzku. ZSD má štandardne dve riadiace centrá s nepretržitou prevádzkou, ktoré sa nachádzajú v Bratislave a Nitre, teraz k nim pribudlo tretie v Trnave. Pracovníci dispečingu sú zároveň izolovaní od ostatných pracovníkov, aby bola zabezpečená ich ochrana pred nákazou v maximálnej možnej miere. Pripravujú sa aj na situáciu, keď by sa opatrenia ešte sprísnili a boli by nútení zostávať na pracovisku nepretržite aj dlhšiu dobu.
Ako dodala hovorkyňa, spoločnosť už niekoľko týždňov vykonáva výlučne práce, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie nepretržitej dodávky elektrickej energie. Plánované odstávky, o ktorých boli občania vopred informovaní, sa až do odvolania rušia, s výnimkou prác na odstránenie havarijného stavu. Ak zákazník dostal informáciu o odstávke a chce si preveriť, či bude naozaj realizovaná, môže si podľa nej aktuálny stav overiť dva až tri dni pred termínom avizovanej odstávky vo vyhľadávači na webovej stránke spoločnosti.
V spoločnosti súčasne každodenne zasadá krízový štáb, ktorý monitoruje situáciu. ZSD spolupracuje aj s políciou na umožnení plynulej dopravy pracovníkov na miesta výkonu práce. Pracovníci v teréne musia byť podľa predsedu predstavenstva ZSD Tomáša Tureka pripravení zasiahnuť za každých okolností. „Aj napriek zložitej situácii, v ktorej sa nachádzame, sa našim technikom darí zabezpečovať plynulú distribúciu elektrickej energie a prípadné poruchy sú odstraňované bez zdržania. Sme v súčasnosti pripravení na to, aby sme aj v prípade zhoršenia situácie a vyhlásenia krízového stavu zaistili udržateľný prevádzkový režim a nepretržitú dodávku elektrickej energie. Pre prípad krízového vývoja sú pripravené redundantné pracoviská, záložné tímy a prostriedky, “ poznamenal Turek.

Súvisiace články

Aktuálne správy