Rast inflácie v Maďarsku sa v marci spomalil; obchodný prebytok sa zvýšil

Rast inflácie v Maďarsku sa v marci spomalil, dosiahol najmenšie tempo za tri mesiace. Informoval o tom v stredu štatistický úrad v Budapešti.
Podľa najnovších údajov sa index spotrebiteľských cien v susednej krajine v marci zvýšil medziročne o 3,9 % po februárovom náraste o 4,4 %. Ekonómovia však očakávali, že ceny tovarov a služieb stúpnu v marci ešte menej, o 3,6 %.
Ukázalo sa tiež, že v marci vzrástli najstrmšie ceny potravín, a to o 7,6 %, nasledovali ceny alkoholických nápojov a tabaku (7,2 %) a ceny služieb (3,8 %).
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Maďarsku v marci zvýšili o 0,2 %, čo bolo menej ako o 0,3 % vo februári.
Ekonómovia sa domnievajú, že výraznejšie zdraženie potravín v marci mohlo byť spôsobené dôsledkami pandémie nového koronavírusu. Ceny palív pritom klesli pre výrazne nižšie ceny ropy.
Takzvaná jadrová inflácia v marci medziročne vzrástla o 4,3 % a medzimesačne o 0,6 %.
Separátne údaje štatistického úradu ukázali, že prebytok obchodnej bilancie Maďarska sa vo februári zvýšil na 1,12 miliardy eur zo 775 miliónov eur v rovnakom mesiaci minulého roka.
Vývoz vzrástol vo februári medziročne o 3,9 %, po januárovom zvýšení o 2,8 % a dovoz sa zvýšil o 0,1 % (o 2,4 % v predchádzajúcom mesiaci).

Súvisiace články

Aktuálne správy