S&P znížila výhľad ratingu Austrálie na negatívny

Agentúra Standard & Poors (S&P) v stredu znížila výhľad ratingu Austrálie, ale ponechala jej zatiaľ najvyššiu známku AAA. Dôvodom horšieho výhľadu je obrovský balík stimulov na podporu ekonomiky v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Poslanci austrálskeho parlamentu sa v stredu vrátili do svojich lavíc, aby schválili stimuly vo výške 130 miliárd austrálskych dolárov (73,96 miliardy eur), ktoré pomôžu zmierniť ekonomické dôsledky pandémie.
Austrálska vláda a centrálna banka doteraz prisľúbili finančnú podporu vo výške 320 miliárd AUD, pretože pandémia zatvára firmy a veľa ľudí zostáva bez práce.
„Vypuknutie ochorenia COVID-19 spôsobilo Austrálii vážny ekonomický a fiškálny šok,“ uviedla S&P, ktorá znížila výhľad ratingu krajiny na „negatívny“ zo „stabilného“. To signalizuje, že v budúcnosti by mohla Austrálii znížiť aj samotnú ratingovú známku AAA.
S&P očakáva, že austrálske hospodárstvo sa po prvýkrát za takmer 30 rokov dostane do recesie, čo spôsobí značné zhoršenie stavu verejných financií.
Najvyšší rating na úrovni AAA pritom agentúra udelila iba vybranej skupine krajín s najsilnejšími financiami. Vysoký rating znamená, že krajina môže ľahko splniť svoje finančné záväzky, má najnižšie riziko zlyhania a môže si lacnejšie požičiavať peniaze na trhu.
K rozhodnutiu S&P došlo v deň, keď austrálsky parlament hlasoval o treťom balíku fiškálnych opatrení. Na jednodňovom zasadaní bolo prítomných menej poslancov ako zvyčajne, aby sa minimalizovalo riziko šírenia vírusu.
Premiér Scott Morrison na mimoriadnom zasadnutí vyhlásil, že vláda musí reagovať, keď sú životy a živobytie Austrálčanov ohrozené.
Morrisonova vláda vzhľadom na hrozbu dlhodobého hospodárskeho poklesu sľúbila, že v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov vynaloží 130 miliárd AUD na podporu miezd 6 miliónov Austrálčanov.
Morrison predtým sľúbil jednorazové platby malým a stredným podnikom.
Väčšina ekonómov predpovedá Austrálii najhoršiu recesiu v jej histórii, pričom miera nezamestnanosti by sa mala zdvojnásobiť na takmer 10 %.
Austrálska centrálna banka v utorok (7. 4.) predpovedala „veľmi veľký“ pokles ekonomiky už v súčasnom štvrťroku, keďže ju zabrzdili obmedzenia na spomalenie šírenia nového koronavírusu.

Súvisiace články

Aktuálne správy