Viac ako 200.000 ľudí vo Francúzsku chce pomôcť farmárom so zberom úrody

Viac ako 200.000 ľudí vo Francúzsku, ktorí pre pandémiu nového koronavírusu nemajú prácu, odpovedalo na výzvu, aby pomohli farmárom so zberom úrody a s chovom dobytka v novej sezóne. Oznámil to v utorok minister poľnohospodárstva Didier Guillaume.

Poľnohospodársky sektor v krajine totiž pre reštrikcie spojené s pandémiou prišiel o zahraničných sezónnych robotníkov. A zúfalo potrebuje ďalšie ruky, keďže sa blíži zber novej úrody.
„Dnes máme viac ako 200.000 uchádzačov a máme 5000 náborových pracovníkov, ktorí organizujú prácu,“ uviedol Guillaume pre televíznu stanicu France 2.
"Nechceme nútiť týchto ľudí, aby prešli cez celú krajinu, budú pracovať v blízkosti svojich domovov, u blízkych farmárov, ale tiež v potravinárskom priemysle, doprave a logistike," povedal.
„Je veľmi dôležité zabezpečiť, aby sa tieto výrobky dostali na miesto, kde sa dajú predávať,“ dodal.
Guillaume minulý mesiac vyzval na vytvorenie „veľkej poľnohospodárskej armády“. Blokády spojené s koronavírusom totiž viedli k prepusteniu desiatok tisíc ľudí. A zároveň zatvorenie hraníc pripravilo farmárov o zvyčajných sezónnych robotníkov.
Potreba pracovnej sily je naliehavá, keďže sa začína zber úrody špargle, jahôd, paradajok a iných ranných plodín. A chovatelia dobytka majú na jar nové prírastky, ktoré je potrebné nakŕmiť.
Celoštátne blokády tiež spôsobili, že sa hromadia zásoby tovaru, ktorý rýchlo podlieha skaze, pretože reštaurácie, školské jedálne a ďalší hlavní klienti zostávajú zatvorení. Tieto produkty je potrebné dostať k ľuďom, ktorí sú zatvorení doma.
Guillaume zdôraznil, že je dôležité udržiavať hladké fungovanie distribučných kanálov vo Francúzsku. Varoval, že v prípade porúch, „nebude pre našich občanov dosť jedla“. Vyzval tiež ľudí, aby jedli lokálne produkty.
„Ak sa nemôžete dostať na vidiek, príde k vám – kupujte čerstvé výrobky, ovocie a zeleninu,“ povedal. "Kupujte ryby, kupujte morské plody," dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy