Daňovníci nebudú musieť čakať na svoje preplatky

Ministerstvo financií (MF) SR pripravuje ďalšie legislatívne opatrenie v oblasti dani z príjmov. Daňovníci, ktorí podali daňové priznanie do konca marca a jeho výsledkom bol preplatok z dane z príjmu za rok 2019, nebudú musieť na svoje peniaze čakať až do skončenia pandémie nového koronavírusu. Finančná správa im bude preplatky vracať rovnako ako po minulé roky. Dostanú ich priebežne, najneskôr do 10. mája tohto roka.

Rezort financií v poslednom období prišiel s viacerými návrhmi, ktoré majú pomôcť podnikateľom v čase krízy okolo nového koronavírusu. Posunuli sa napríklad lehoty pri dani z príjmov na podanie daňových priznaní, hlásení, ročných zúčtovaní za zamestnancov, oznámenia odvedenia dane z nepeňažného príjmu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a dani z motorových vozidiel v špecifických prípadoch.

Posunuli sa tiež lehoty účtovných závierok, výročných správ a správ audítora a ich uloženia do registra účtovných závierok. Pri dovoze zdravotníckeho materiálu z tretích krajín dôjde k oslobodeniu od dovozného cla a dane z pridanej hodnoty (DPH). Súčasťou noviniek je aj neaktualizovanie zoznamov daňových dlžníkov, platiteľov DPH, ktorí porušili svoje povinnosti. Okrem toho daňové kontroly a konania budú prerušené, okrem tých, ktorých výsledkom je vracanie finančných prostriedkov. Daňové exekúcie budú odložené.

Súvisiace články

Aktuálne správy