Bangladéš podporí ekonomiku balíkom v hodnote 8,5 miliardy USD

Bangladéš schválil podporný balík pre ekonomiku v hodnote vyše 8,5 miliardy USD (7,88 miliardy eur), ktorý má pomôcť zmierniť dôsledky šírenia nového koronavírusu.
„Dúfam, že naša ekonomika sa zotaví,“ povedala premiérka Hasína Vadžídová v nedeľu. Zároveň dodala, že krajina môže rýchlo dosiahnuť želaný hospodársky rast, ak sa podpora uplatní rýchlo. Podľa jej prejavu v celonárodnej televízii uviedla, že na podporu priemyslu sú potrebné špeciálne opatrenia, keďže väčšina z podnikov bude čeliť problémom súvisiacim so zatvorením prevádzok.
Sektory priemyslu a služieb získajú z balíka takmer 3,45 miliardy USD, ďalších 2,53 miliardy USD je určených pre malé a stredné podniky vo forme úverov so zníženou úrokovou sadzbou. Viac než polovicu úrokov na seba prevezme vláda. Podniky dostanú možnosť platiť nižšie úroky za importované suroviny. Premiérka nariadila centrálnej banke zvýšiť finančné prostriedky zo súčasnej hodnoty 3,5 miliardy USD na päť miliárd dolárov.
Premiérka už pred časom uvoľnila približne 590 miliónov USD pre exportne orientované odevné podniky. Majitelia budú mať nárok na bezúročnú pôžičku, aby udržali fabriky v chode. Vadžídová zároveň uviedla, že štát zvýši svoje výdavky na pokrytie základných potrieb ľudí pracujúcich za denné mzdy a pre osoby žijúce v extrémnej chudobe.

Súvisiace články

Aktuálne správy