Taliansko sprísni pravidlá pre akvizície zo zahraničia

Talianska vláda chce v dôsledku šírenia nového koronavírusu sprísniť pravidlá pre akvizície strategických podnikov. Pravidlo známe ako tzv. zlatá sila (Golden Power) umožňuje štátu zakročiť a zabrániť prevzatiu strategickej firmy zahraničným subjektom. Cieľom je ochrániť kľúčové odvetvia hospodárstva.
Vláda chce najneskôr v pondelok 6. apríla rozhodnúť o sprísnení pravidiel tak, aby mohla zasiahnuť aj v sektoroch, ktoré doteraz neboli považované za strategické. Ide napríklad o potravinárstvo, poisťovníctvo, farmaceutiku a bankovníctvo.
Tieto pravidlá nemajú chrániť len veľké koncerny, ale aj malé a stredné podniky. Týka sa to aj akvizícií v rámci európskeho hospodárskeho priestoru. „Týmto spôsobom chceme chrániť národné záujmy pred špekulatívnymi útokmi,“ povedal minister pre vzťahy s parlamentom Riccardo Fraccaro pre milánsky denník Corriere della Sera. Rozšíria sa povinnosti informovať burzový dohľad Consob o prípadných akvizíciách aj na malé a stredné podniky.
„Malé a stredné podniky sú ekonomickou kostrou našej krajiny a rozhodujúce v mnohých kľúčových oblastiach. Golden Power je vakcínou proti vírusu nepriateľských akvizícií,“ vysvetľuje Fraccaro. V tejto etape núdzového stavu je podľa neho dôležité ochrániť dôležité hospodárske odvetvia pred nepriateľskými akvizíciami. V opačnom prípade hrozí, že konkurencia môže využiť krízu na lacné prevzatie talianskych spoločností.
Talianska vláda chce ešte pred Veľkou nocou schváliť druhý záchranný balík pre ekonomiku v hodnote niekoľkých miliárd eur. Prvý balík v objeme 25 miliárd eur bol schválený ešte v marci.

Súvisiace články

Aktuálne správy