Legislatívne zmeny vo finančnej oblasti v uplynulom týždni

Národná rada v uplynulom týždni schválila mimoriadne opatrenia z dielne Ministerstva financií (MF) SR v súvislosti so šírením nového koronavírusu. TASR prináša prehľad týchto zmien:- Uplatňovanie opatrení je vymedzené na obdobie pandémie, teda na obdobie odo dňa vyhlásenia mimoriadnej situácie 12. marca do konca mesiaca, v ktorom vláda mimoriadnu situáciu odvolá.
– Posun lehôt pri dani z príjmov na podanie daňových priznaní, hlásení, ročných zúčtovaní za zamestnancov, oznámenia odvedenia dane z nepeňažného príjmu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a dani z motorových vozidiel v špecifických prípadoch.
– Posun lehôt účtovných závierok, výročných správ a správ audítora a ich uloženia do registra účtovných závierok.
– Pri dovoze zdravotníckeho materiálu z tretích krajín dôjde k oslobodeniu od dovozného cla a dane z pridanej hodnoty (DPH).
– Neaktualizovanie zoznamov daňových dlžníkov, platiteľov DPH, ktorí porušili svoje povinnosti.
– Daňové kontroly a konania budú prerušené, okrem tých, ktorých výsledkom je vracanie finančných prostriedkov. Daňové exekúcie budú odložené.
– Finančná pomoc mikropodnikom, malým a stredným podnikom vo forme štátnej záruky za úver alebo úhrady úrokov z úveru. Poskytovateľom tejto pomoci bude ministerstvo financií a sprostredkovateľmi Exportno-importná banka SR a Slovenská záručná a rozvojová banka.
– Mimoriadne oprávnenia pre Národnú banku Slovenska (NBS) pre prípad, že jej budú okolnosti súvisiace s obdobím pandémie brániť v riadnom plnení povinností vyžadovaných osobitnými predpismi.
– Vláda bude mať tento rok možnosť prevziať úver aj nad rámec schválený zákonom o štátnom rozpočte na rok 2020, a to na zabezpečenie likvidity v rozpočte.
– Možnosť pre samosprávy, aby až do konca roka 2021 mohli na úhradu bežných výdavkov používali aj rezervný fond, kapitálové príjmy a návratné zdroje financovania.
– Uvoľnenie regulácie čerpania výdavkov v čase hospodárenia v rozpočtovom provizóriu, ozdravnom režime a nútenej správe a pri prijímaní rozpočtových opatrení v roku 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy