Vysoká volatilita a extrémny strach: Skúste to ako Rothschild

, OfDollarsAndData Foto: getty images

Priemerný drobný investor vyhodnocuje rast indexu VIX ako riziko. Je to dôkaz, že s trhom nie je všetko v poriadku. To je pravda, na druhej strane sa vysoké hodnoty VIX a s ním spájané prepady cien akcií dajú vnímať ako ideálna príležitosť pre nákupom "so zľavou".

V polovici marca index strachu VIX vyskočil na rekordných 82,69 bodu. Celý rad investorov to vyhodnotil ako signál k panickému úteku z trhu. Tí zasvätenejší zbystrili a časť z nich začala akcie nakupovať. Ako totiž ukazujú historické údaje, práve vysoká volatilita a extrémny strach sú pre akcie niečo ako jarný dážď.

Nasledujúci graf ukazuje priemernú následnú výkonnosť indexu S & P 500 v horizonte od troch mesiacov do 10 rokov v závislosti na dosahovaných hodnotách indexu VIX. Evidentné pritom je, že najlepšie výkony index nedosahuje, keď je na trhu pokoj, ale práve naopak potom, čo VIX dosiahne vysoké, ale nie extrémne hodnoty.

Tento vzťah navyše platí aj vtedy, keď sa pozrieme na najslabšiu budúcu výkonnosť S & P 500 v závislosti na dosahovaných hodnotách VIX. Čím vyššie hodnoty VIX dosahuje, tým menšie sú potom straty akcií.

"Najlepší čas na nákupy prichádza, keď v uliciach tečie krv," vyhlásil údajne Nathan Mayer Rothschild, o ktorom sa okrem iného traduje, že zarobil imanie špekuláciou na porážku Napoleona v bitke pri Waterloo. Rothschild vtedy údajne lacno nakupoval britské dlhopisy, ktorých cena po víťazstve európskych spojencov zamierila prudko hore. Nepripomína to niečo?

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy