Fitch očakáva hlbokú globálnu recesiu, ekonomika eurozóny môže klesnúť o 4,2 %

Ako rýchlo sa zhoršuje ekonomická situácia v dôsledku šírenia nového koronavírusu najnovšie ukázala aktualizovaná prognóza vývoja svetovej ekonomiky zo strany ratingovej agentúry Fitch. Zatiaľ čo v marci agentúra počítala s rastom svetového hospodárstva, teraz očakáva pokles, ktorý by podľa nej mohol dosiahnuť rozmery, aké svetové hospodárstvo zaznamenalo počas svetovej hospodárskej krízy pred vyše 10 rokmi.
Agentúra Fitch v najnovšom odhade vývoja svetovej ekonomiky uviedla, že v tomto roku počíta s poklesom o 1,9 %. Ešte v marci očakávala rast globálnej ekonomiky o vyše 1 %. Na porovnanie, koncom minulého roka očakávala v roku 2020 rast na úrovni 2,5 %.
Čo sa týka USA, najväčšej ekonomiky sveta, Fitch počíta s tohtoročným poklesom o 3,3 %. Britská ekonomika klesne podľa odhadov Fitch o 3,9 % a v prípade ekonomiky eurozóny očakáva agentúra pokles až o 4,2 %.
Ekonomika Číny sa síce začala z výpadkov v 1. štvrťroku spôsobených šírením nového koronavírusu postupne zotavovať, v ďalšom období ju však zasiahne vývoj v iných oblastiach sveta. Fitch síce počíta v Číne tento rok s rastom, ale nižším než 2 %.
„Pokles svetovej ekonomiky v tomto roku je zhruba na úrovni vývoja hospodárstva počas svetovej finančnej krízy,“ uviedol hlavný ekonóm Fitch Brian Coulton s tým, že vývoj v 1. polroku bude v porovnaní s krízou spred vyše 10 rokov omnoho horší. Dôvodom je prudké zastavenie ekonomickej aktivity s tvrdými dôsledkami pre trh práce.
Podľa Fitch bude zotavovanie trvať dlhšie najmä Európe a USA. „Naša základná prognóza nepredpokladá v prípade USA a Európy návrat ekonomiky na úroveň pred nástupom krízy v dôsledku nového koronavírusu skôr ako koncom roka 2021,“ dodal Coulton.

Súvisiace články

Aktuálne správy