Nezamestnanosť v eurozóne klesla na 7,3 %, nové takmer 12-ročné minimum

Nezamestnanosť v eurozóne klesla vo februári na nové takmer 12-ročné minimum. Uviedol to v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat, poukázal však na fakt, že údaje sú za mesiac, ktorý predchádzal odštartovaniu prísnych opatrení vlád členských štátov v dôsledku rozšírenia nového koronavírusu do Európy.
Ako Eurostat informoval, miera nezamestnanosti upravená o sezónne vplyvy dosiahla v eurozóne vo februári 7,3 % oproti 7,4-percentnej úrovni v prvom mesiaci roka. Na porovnanie, vo februári minulého roka predstavovala 7,8 %.
Februárový údaj tak znamená najnižšiu mieru nezamestnanosti od marca 2008. Výsledok zároveň prekonal odhady analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí počítali s rovnakou nezamestnanosťou ako v januári.
V širšej Európskej únii dosiahla miera nezamestnanosti vo februári 6,5 % a zotrvala tak na januárovej úrovni. Vo februári minulého roka predstavovala 6,9 %. Potvrdenie 6,5-percentnej nezamestnanosti znamená, že aj za február zaznamenala najnižšiu hodnotu od začatia evidovania príslušných údajov vo februári 2000.
Z jednotlivých členských štátov EÚ najnižšiu nezamestnanosť zaznamenalo Česko (2 %). Nasledovali Holandsko a Poľsko, v obidvoch prípadoch dosiahla nezamestnanosť 2,9 %.
Naopak, najvyššiu mieru nezamestnanosti tradične vykázali Grécko a Španielsko. Nezamestnanosť v Grécku, ktorého údaje sú za december, dosiahla 16,3 %, v prípade Španielska predstavovala miera nezamestnanosti vo februári 13,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy